Anette Hallstrøm har fått nog av allt skräp. Sugrör hör inte hemma på Linnégatan utan i en soptunna.

Anette Hallstrøm har fått nog av allt skräp. Sugrör hör inte hemma på Linnégatan utan i en soptunna. Foto: Åse-Marie Nilsson

Anette har fått nog – plockar upp skräp från Limhamns gator

LIMHAMN.

Anette Hallstrøm har fått nog av allt skräp i Limhamn och har därför skapat en lokal skräpplockargrupp på Facebook. Gruppen samlas flera gånger per år, men då det är långt ifrån tillräckligt ger sig Anette Hallstrøm ut nästan dagligen för att plocka upp skräp på egen hand.

Anette Hallstrøm , som flyttade från Danmark till Limhamn för ett år sedan, skapade Facebook-gruppen ”Håll Limhamn rent” i maj. Tanken är att gruppen, som nu är uppe i 80 medlemmar, ska träffas minst fyra gånger om året, för att plocka skräp i ett par timmar. Den 4 augusti är det dags igen, då intresserade samlas vid R.F. Bergs-statyn klockan 9.

– Det är lite socialt att samla skräp ihop, men det viktigaste för oss är att göra något för naturen. Man tar med egna handskar, påsar och skräpplockare. Jag har kommit överens med gatukontoret om att de tar hand om de säckarna med skräp som vi får ihop.

Hon började plocka upp skräp 2010, efter en Greklandsresa.

– En massa plastflaskor låg slängda överallt vid en gammal ruin. Det var fullt med flaskor och ingen soptunna. När jag kom hem började jag se allt skräp som låg på gatan. När jag flyttade till Limhamn såg hur mycket skräp det låg här och jag kände att jag måste göra något.

Det finns framför allt två anledningar till att Anette Hallstrøm gör det här.

– Skräpet hamnar i havet. Enligt United Nations Ocean Conference förra året hamnar åtta miljoner ton plast i havet varje år. Om vi fortsätter på det här viset finns det mer plast än fisk i haven 2050. Jag hoppas också att skräpplockandet kommer att få människor att sluta att skräpa ned.

Det vanligaste skräpet på Limhamns gator, enligt Anette Hallstrøm, är fimpar och snusprillor, tätt följt av cigarettpaket och våtservetter. Men att plocka skräp fyra gånger om året räcker inte. Därför ger sig hon sig ut på egen hand flera gånger i veckan för att plocka skräp i och runt Limhamn.

– Först plockar jag skräp på ett ställe, sedan återvänder jag och plockar fimpar. Jag lägger fimparna från en plockning i en påse för att jag och andra ska se hur många fimpar som slängts på en kort sträcka. Allt skräp som jag har plockat källsorterar jag.

Omgivningens reaktioner varierar.

–Antingen tittar människor på mig som om jag vore galen eller så stoppar man mig för att börja prata och många säger att det är ett bra initiativ. Bästa komplimangen fick jag i helgen när jag plockade skräp på parkeringsplatsen vid utsiktsplatsen vid bron, där det är väldigt mycket skräp. Tre äldre personer kom fram och pratade. När de skulle gå vände den ena sig om och sa ”Tack för att du finns”. Mitt hjärta smälte, jag blev så glad.

Förutom Facebookgruppen finns hon på Linkedin och Instagram.

– Först la jag upp skräpbilder på mitt personliga Instagramkonto, men nyligen skapade jag ett eget Instagramkonto, som heter Litterheroine, för de här bilderna. På en dryg månad har jag fått 258 följare. Med det här Instagramkontot har jag upptäckt att det finns någon som jag överallt i hela världen. Det finns fler som har fått nog och som plockar skräp. Jag inser att jag inte är ensam om det här och det är fantastiskt.

Så här mycket fimpar plockades på en kort sträcka på Järnvägsgatan.

Så här mycket fimpar plockades på en kort sträcka på Järnvägsgatan. Foto: Åse-Marie Nilsson

Publicerad 02 August 2018 11:39