Mirela Beganovic, Suzanne Smith och Emilia Peetre vid Malmö Kanotklubb.

Mirela Beganovic, Suzanne Smith och Emilia Peetre vid Malmö Kanotklubb. Foto: Per Ingridz

Pink Dragon Ladies paddlar mot bröstcancer

SLOTTSPARKEN.

MKK Pink Dragon Ladies Team Sweden är ett drakbåtslag med personer har haft en bröstcancerdiagnos. I juli ska det Malmöbaserade laget åka till Florens för att delta i en stor tävling.– Gemenskap och fysisk aktivitet gör att man mår bättre fysiskt, psykiskt och socialt, säger Mirela Beganovic, som är med i laget.

MKK Pink Dragon Ladies Team Sweden grundades i höstas och är en del av den internationella Pink Ladies-organisationen. Målet är att skapa en meningsfull och god rehabilitering för kvinnor som drabbats av bröstcancer, samt att bidra till framåtskridande forskning med ännu bättre behandlingsresultat.

Laget har i dagsläget 25 medlemmar från hela Sverige, från Örnsköldsvik till Malmö. Medlemmar tränar två gånger i veckan, i Malmö kanotklubbs regi. Det var också Åke Malmberg från nämnda klubb som tog initiativ till att starta verksamheten i Sverige.

– Det är så väldigt fina människor i laget. Vi är som systrar och alla förstår vad man har gått igenom. Alla skrattar och är positiva. Vi peppar varandra hela tiden. I början efter behandlingen var det osäkert om jag skulle kunna röra min arm på den opererade sidan, men efter att jag började med träningen har rörligheten blivit mycket bättre. Vi vill visa kvinnor som har drabbats av cancer att det finns ett liv efter sjukdomen. Man behöver inte leva i depression – det finns glädje och vänner, säger Mirela Beganovic.

Emilia Peetre, även hon lagmedlem och lagkapten, håller med.

– Det här betyder jättemycket när man har gått igenom den mest akuta fasen med behandlingar som kan ge svåra biverkningar. Då förväntas man gå tillbaka till livet och det kan vara en lång väg att hitta tillbaka till den sociala gemenskapen och orken. Det vi gör här påverkar det fysiska, psykiska och sociala måendet väldigt positivt. Vi har som mål att få många fler att börja träna, och förhoppningsvis kan drakbåtspaddling erbjudas som en form av rehabilitering i framtiden, säger hon.

MKK Pink Dragon Ladies Team Sweden.

MKK Pink Dragon Ladies Team Sweden. Foto: Privat

Laget tränas av Malmö Kanotklubbs sektionsledare för drakbåtspaddling, Suzanne Smith och Åke Malmberg.

– Det är en fantastisk grupp med kvinnor där vissa aldrig har tränat förut och andra har tränat på elitnivå. Det är roligt att se hur bra de samarbetar. De fick börja med att lära sig paddla – det är tur att kvinnor har sådan bra rytmkänsla och tajming. Träning är en väldigt viktig del av återhämtningen och kamratskap är också en oerhört viktig del av den processen. Det här är mitt bästa lag, säger Suzanne Smith, med ett stort leende.

Längre fram i sommar, den 3–8 juli, ska laget delta i sin första tävling. Den anordnas i Florens av Breast Cancer Paddler’s Commission och de kommer att tävla mot 129 lag, från olika delar av världen.

– Vi ska göra vårt allra bästa och satsar på att hamna bland de fem bästa lagen, säger Mirela Beganovic.

Pink Dragon Ladies

MKK Pink Dragon Ladies Team Sweden är Sveriges första Pink Ladies-lag och bildades på initiativ av Malmö Kanotklubb och Bröstcancerförbundet.

Målen är att representera Sveriges alla bröstcancerdrabbade i tävlingar världen och samtidigt synliggöra hur man med kunskap och forskning kan må bättre som drabbad. De vill även bidra till framåtskridande forskning med ännu bättre behandlingsresultat. Just nu söker de också sponsorer. För mer information, se hemsidan här.

Drakbåtspaddling som rehabiliteringsform för bröstcancerdrabbade började vid University of British Columbia, i Vancouver, Kanada 1996. Professor Don McKenzie utvecklade då ett program för att bedöma effekten av motion. Han bjöd in 24 bröstcancervolontärer i åldrarna 32–64 år, att ansluta sig till projektet. Efter tre månaders paddlande hade ingen av kvinnorna lymfödem. De ansåg sig istället vara rörligare, friskare och gladare och de gillade kamratskapet. Sedan dess har dessa drakbåtsroddare spridits i världen. Idag finns det över 200 lag.

Källa: www.pinkdragonladies.se

Publicerad 30 May 2018 09:25