"Det nya riket" är Malmö dockteaters senaste förestälning. Foto: Elin Aldén

Inspelade samtal blev dockteater för vuxna

SOFIELUND.

Grunden till Malmö dockteaters nya uppsättning ”Det nya riket” är samtal som manusförfattaren Tove Olsson har spelat in. Inspelningarna är allt från de egna terapisessionerna till frågor som har hon har ställt till människor om samtiden.

– Det är utifrån en känsla som hon har haft om att vi lever i en värld i förändring. Att det är en slags kollektiv process där det finns en stark oro för förändringen och vad den innebär. I en globaliserad tid är Sverige är inte längre en isolerad del av världen, säger Erik Holmström, regissör på Malmö dockteater.

Materialet är stort och berättelserna i pjäsen är många.

– Det är som ett kaleidoskop av vårt samhälle just nu, men genom många personers berättelser. Det är inte självklart vad pjäsen vill säga, den ställer många frågor. Har vi 40 personer i publiken finns det förhoppningsvis 40 versioner av hur pjäsen uppfattas, säger Erik Holmström.

Det är inte bara de stora frågorna som globalisering och flyktingar som tas upp, utan även pingviner, hundar och skadedjur figurerar i föreställningen.

Redan från början var pjäsen tänkt som en dockteater.

– Det gör något med pjäsen när man sätter upp en pjäs med dockor, som är lågmälda och nedtonade. Vi har försökt närma oss det dokumentära och jobba filmiskt med formatet.

Det nya riket är ett konstnärligt samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Malmö dockteater och Lumor. Det innebär bland annat att Malmö dockteater, som är Sveriges enda dockteater för vuxna, har fått större muskler, med inlånad personal och verkstad från Folkteatern Gävleborg.

– Vi har också anlitat en riktig dockmakerska, så dockorna kan röra bland annat ögon och mun.

Det nya riket har premiär i Malmö den 11 maj och spelas till den 6 juni. Därefter blir det turné i Gävleborg och spelningar på Orionteatern i Stockholm i höst.

– Det är spännande att föreställningen spelas för så olika publik, från bygdegårdar i Gävleborg till Stockholms innerstad, säger Erik Holmström.

Publicerad 11 May 2018 00:00