Elvira Sandegårdh övar slag tillsammans med kursledaren Selvi Bajram.

Elvira Sandegårdh övar slag tillsammans med kursledaren Selvi Bajram. Foto: Per Ingridz

Kurs i självförsvar ska göra tjejer tryggare

SOFIELUND.

Just nu pågår en självförsvarskurs för tjejer på Redline Training Center på Sofielund. Det är en del av en trygghetssatsning som görs av fastighetsägare Sofielund och Länsförsäkringar Skåne.– Jag hoppas att kursen ska få mig att känna mig tryggare när jag går ute på stan, säger kursdeltagaren Elvira Sandegårdh.

Projektet med att göra Sofielund till en tryggare stadsdel inleddes med en satsning på fastigheterna och utemiljön. Fastighetsägare Sofielund och Länsförsäkringar har under en tid fokuserat på saker som belysning, portar, buskage och renovering av Nobeltunneln. Självförsvarskursen är en förlängning av detta.

– Vi kände att vi även ville göra sociala insatser – och varför då inte anordna en självförsvarskurs för tjejer? Det hela föll väl ut för kursen är fullbelagd. Vi säger inte att Sofielund är ett otryggt område, men en sådan här kurs kan skapa en trygghetskänsla och det är bra att veta hur man ska försvara sig, säger Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare på Malmö stad och Fastighetsägare Sofielund.

Kurstillfället när Lokaltidningen Malmö var på besök inleddes med att två kvinnliga poliser berättade om hur man kan försvara sig och vad som är tillåtet. De underströk att om man själv utsätts för våld får man bara försvara sig med samma mängd våld. De tog också upp att det inte går att ge några exakta svar om vilken grad av våld som är tillåtet, då alla situationer är olika. De gav även olika tips om hur man kan försvara sig om man blir fasthållen. Till exempel nämnde de nyckel i ögat, bett i örat och sparkar i skrevet. De varnade också för att gå själv på mörka och ödsliga platser, men påpekade samtidigt att de flesta våldtäkterna begås i hemmet.

Därefter tog kursledaren Selvi Bajram, som har svart bälte i taekwondo, över. Efter uppvärmning övade gruppen på olika slag, sparkar och grepp. En av kursens deltagare var Elvira Sandegårdh.

– Jag tror att många känner ett behov av att gå en sådan här kurs, det är inte jättetryggt att vara ung tjej i samhället idag. Jag hoppas att den ska få mig att känna mig tryggare när jag går ute på stan och att jag inte ska behöva känna mig rädd om faran är framme. Det här är både en kul grej att träna och man lär sig också mycket om hur man ska bete sig.

När känner du dig otrygg?

– När man har varit ute ett stort gäng och sedan går alla åt olika håll, eftersom man bor på olika platser. Det är mycket folk som rör sig ute och alla är inte snälla.

Publicerad 12 April 2018 13:23