Ny bok om Lea och Elliot ute nu.

Ny bok om Lea och Elliot ute nu. Illustration (beskuren): Johanna Rehn

Ny bok i uppskattad serie

LIMHAMN.

Limhamnsbon Lotta Lannerberth är aktuell med sin tredje bok om Lea och Elliot. Denna gång hamnar de i äventyr på badhuset.

Av
Markus Celander

Böckerna har uppmärksammats då Elliot har Down´s syndrom, och i varje bok får läsaren lära sig nya TAKK-tecken – ett teckenspråk som används för att underlätta för personer med talsvårigheter.

– Jag visade den nya boken för några barn häromdagen och genast bläddrade de till sista sidan för att se om det fanns TAKK i denna också. Och det gjorde det förstås. Det finns fyra tecken i varje bok så förutom läsupplevelsen lär barnen sig något nytt. Det är säkert läraren i mig som tyckte det var viktigt, säger Lotta Lannerberth, som arbetar som lärare.

Precis som de tidigare böckerna handlar den nya, ”Lea och Elliot på badhuset”, om mod.

– I varje bok turas Lea och Elliot om att vara modiga och tillsammans vågar de nya saker, säger Lotta Lannerberth, som vill att alla får chansen att känna igen sig själva och andra i litteraturen.

– Därför ska det finns med olika utseenden och förmågor i mina böcker. I den här boken finns dysmeli också med på ett hörn. Det finns en sköldpadda med tre stora och en liten fena på varje uppslag. Boken är tillägnad min systerson Lucas som har en stor och en liten hand.

Första boken – ”Lea Lejontämjare och översovningen” – kom 2015, och nominerades samma år till priset Outstanding Books For Young Children With Disabilities i kategorin "Böcker där unga med funktionsvariation porträtteras".

– Det kändes jättekul att finnas med på en nomineringslista bredvid författarnamn som Stina Wirsén.

Precis som med tidigare böcker har även denna senaste illustrerats av Johanna Rehn. Boken finns att köpa via bokhandlare på internet samt på Limhamns bokhandel och Hörnan på Limhamn.

Lördagen den 10 februari klockan 11 läser Lotte Lannerberth nya Leaboken i Sagorummet på Limhamns bibliotek.

Publicerad 01 February 2018 10:30