Skolever står bakom konstverken på ena sidan av Nobeltunneln. Basher Raiya på Sofielundsskolan har ritat en svävande cykel. Här med klasskamraterna Mohmoud Alwai, Ali Hassan Omran och Mudasir Abdullah.

Skolever står bakom konstverken på ena sidan av Nobeltunneln. Basher Raiya på Sofielundsskolan har ritat en svävande cykel. Här med klasskamraterna Mohmoud Alwai, Ali Hassan Omran och Mudasir Abdullah. Foto: Åse-Marie Nilsson

Konst och ljus ska göra tunnel tryggare

SOFIELUND. Ljus och konst, skapad av skolelever och konstnärer från Sofielund, ska göra den nyinvigda Nobeltunneln till en trygg plats. Förhoppningen är att konsten är skapad av lokala aktörer ska förhindra klotter och skadegörelse.

Efter ett års arbete, under temat ”Att färdas”, står Nobeltunneln nu klädd i konst, belysning och glas. Projektet är ett samarbete mellan Malmö stad, Fastighetsägare Sofielund, Akzo Nobel och Eon.

– Vi jobbar intensivt med att lyfta fram hela området. Förutom att det blir en trygg och säker tunnel, är det en pärla i Malmö ur konstnärlig synpunkt, säger Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare Sofielund.

Förra året satsades 50 miljoner kronor extra på trygghetsskapande åtgärder i Malmö. Satsningen fortsätter även i år, med 55 miljoner kronor. Nobeltunneln är en del av trygghetsarbetet.

– Trygghetsinsatser har många skepnader. Det är lätt att tänka på fler poliser och övervakningskameror, men trygghet är också att vara delaktig och kunna påverka, att skapa platser där man vill vistas. Det här är ett fantastiskt sätt att öka tryggheten på, säger Andreas Schönström, kommunalråd (S).

Bakom konstverken står lokala konstnärer samt elever från Kastanjeskolan och Sofielundsskolan. Konstnären Mårten Grön, som i många år har velat se konst på platsen, står bakom kloten på tunnelns ena sida.

– Kloten är som kaos. De symboliserar oss människor som färdas på en väg. Alla av oss har lite kaos och förvirring inom oss.

På andra sidan finns skolevers teckningar. Emely Key , i årskurs 8 på Kastanjeskolan, har ritat en tidtabell medan Frans Nilsson ritade en stjärna med vingar som har lämnat sin jobbiga tid.

– Men nu har den kommit rätt och mår bra, säger han

Att deras verk kommer att vara en beständig del av Malmös gatubild tycker de är roligt.

– Jag kan berätta det för mitt barn att jag gjorde den här när jag var liten. Att jag var med och förändrade Malmö, säger Emely Key.

Även murarna till tunneln är smyckade av lokala konstnärer, Lotte Forsfält och Isak Bjurström. Till skillnad mot en tunnel blir den nonfigurativa konsten i ingången ljusare ju längre in i man kommer. Just nu är målningarna skyddade med 15 lager av vax, som tas av senare i vår. Längre fram kommer även en digital skärm för samhällsinformation, i första hand med fokus på Sofielund, att finnas på plats i tunneln.

– Vi tittar även på andra murar i Sofielund. Klottret har vuxit lavinartat det senaste året och vi har en vision om att i fall det är boende i området, lokala konstnärer och skolbarn står bakom kanske det kan skydda konstverken mot klotter, säger Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare på gatukontoret.

Publicerad 11 January 2018 13:02