Tatjana Ristovski, verksamhetsledare på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö.

Tatjana Ristovski, verksamhetsledare på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö. Foto: Nicklas Berglin

Kulturella möten ska stärka tjejer i Malmö

MALMÖ.

Projektet ”Tjejdriven” beviljades nyligen 4,2 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden. Syftet är att genom kulturella möten inom dans mode och musik minska socialt utanförskap men också stärka unga kvinnor i Malmö. Bakom projektet står Internationella Kvinnoföreningen i Malmö och det ska pågå i tre år.

Av
Per Ingridz

Initiativet till ”Tjejdriven” kom från början från tjejer som är med i Somaliska ungdomsförbundet i Norden (SSUN). De hade tidigare samarbetat med Internationella Kvinnoföreningen i Malmö i ett demokratiprojekt och hade nu en ny idé.

– De ville väldigt gärna visa upp den somaliska kulturen i form av dans, musik och mode och samtidigt närma sig majoritetskulturen. Vi ville gärna hjälpa dem och undrade om de kunde tänka sig att bredda det hela till att omfatta andra etniska grupper också. Det som alla tjejer här har gemensamt, oavsett var de är födda, är att de har växt upp i det nya Malmö, berättar, Tatjana Ristovski, verksamhetsledare på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö.

Tjejerna från Somalia tyckte att det lät bra och grunden till ”Tjejdriven” var lagd. Målet skulle bli att mötas över kulturella gränser för att tillsammans skapa en mångkulturell gemenskap och ett mångkulturellt skapande. Snart kopplades även Fryshuset, Flamman Vuxenutbildningen och NBV in. Planen är att satsningen ska mynna ut i ett antal föreställningar med inriktning på just dans, mode och musik. Tanken är att deltagarna bland annat ska få uppträda på Föreningsgalan som äger rum på Malmö arena, Malmöfestivalen och Sommarscen. Även uppträdanden i Stockholm och Göteborg finns med på agendan för de kommande tre åren. Förutom själva föreställningarna är det också meningen att tjejerna ska lära sig driva och leda projekt i processen.

– Det ska vara lite ”learning by doing”. Vi ska anställa två unga projektledare och tanken är att de i processen bland annat lär sig hur man löser sådant som finansiering och rapportering. Det är ett omfattande arbete som kan vara jättesvårt. Internationella Kvinnoföreningen jobbar med att stärka kvinnor och jämställdhetsfrågor.

Under januari kommer rekryteringsarbetet för projektet att påbörjas och framåt april ska det dra igång på allvar. Projektets riktar sig i första hand till unga kvinnor/flickor med utländsk bakgrund men också svenska tjejer som är mellan 12 och 25 år och strävar efter att nå ut till de mest segregerade och låginkomsttäta områdena i Malmö.

Publicerad 22 December 2017 06:00