Under vinterhalvåret är Lucas inne lite oftare.

Under vinterhalvåret är Lucas inne lite oftare.

Lucas är en kändis på Bulltofta

Familjen Lagerholm fick en speciellt egensinnig och social katt

Av
Anna Fröjd

RISEBERGA. För fem år sedan bestämde familjen Lagerholm sig för att skaffa katt. Då visste de inte att de skulle få en katt som engagerar mängder av människor runt Bulltofta.

Katten Lucas har kommit bort så många gånger att Viktoria Lagerholm tappat räkningen. Efter att ha behövt sätta upp lappar för att efterlysa honom en handfull gånger har de nu färdigtryckta lappar hemma, redo att tejpas upp nästa gång Lucas råkar vandra iväg allt för långt.
– Lucas kom bort första gången när han var knappt ett år. Jag har funderat på om han kanske har något fel på lokalsinnet. Vi har behövt åka och hämta honom på olika ställen säkert 20–30 gånger, säger Viktoria Lagerholm.
När de skaffade halsband till honom med deras telefonnummer i blev de nedringda.
– Det ringde nästan tre personer per dag när han var ute, vi var tvungna att byta ut lappen, berättar Viktoria Lagerholm.
Nu har Lucas inte varit hemma på tre dagar men familjen har behövt lära sig att inte bli oroliga förrän efter ungefär en vecka.
Även om hon tvingats hämta honom både i Oxie, Lund och på Limhamn så rör han sig oftast inte längre bort än till Bulltofta.
Istället för telefonnummer runt halsen har han nu en lapp där det står att det räcker att folk ringer om han är längre bort från Riseberga än Bulltofta.
Ibland när han varit borta ett par dagar är det dit de brukar gå för att leta och när de stannar folk och frågar är det många som vet vilken katt de frågar efter.
– Det händer ofta när vi själva är ute och går att vi möter honom hack i häl på någon annan familj.

Men vidden av hans rykte insåg Viktoria Lagerholm först efter att hon sett en kommentarstråd om katten på Riseberga anslagstavla. Där delade folk sina minnen kring Bulltofta tillsammans med Lucas. Det delades bilder där Lucas åker snålskjuts under en barnvagn, stryker sig mot en förvånad hund och berättelser om när någon sett honom hjälpa till och valla kor och fånga sorkar.
– Han är verkligen en speciell katt. Jättesnäll och social. Han verkar redan vara en legend, säger Viktoria Lagerholm och skrattar.

Arne, Lucas bror, är annorlunda. Gärna ute, men minst lika gärna hemma och gosar med Ella.Foto: Anna Fröjd

Arne, Lucas bror, är annorlunda. Gärna ute, men minst lika gärna hemma och gosar med Ella.Foto: Anna Fröjd

Lucas slår gärna följe med familjen till Bulltofta men om den egna inte ska ut går det lika bra med andra familjer.

Lucas slår gärna följe med familjen till Bulltofta men om den egna inte ska ut går det lika bra med andra familjer.

Publicerad 26 March 2016 08:00