Jesper Olsson vid flygeln på Slottstadens pianoskola. Foto: Per Ingridz

Jesper Olsson vid flygeln på Slottstadens pianoskola. Foto: Per Ingridz

Jesper Olsson:

”Det kan låta som en hel orkester”

SLOTTSSTADEN. Pianisten och Mellanhedenbon Jesper Olsson varvar konserter med undervisning på Slottsstadens pianoskola.
–Man lär så länge man har elever, säger han.

Jesper Olssons intresse för pianospelande väcktes av att hans storasyster började spela. Efter att han härdat ut ett år med blockflöjt kunde han ta plats bakom tangenterna i kommunala musikskolan i uppväxtstaden Finspång, som tioåring.
–Det var min dåvarande lärare Ingrid Nord som fick igång spelglädjen. Jag fastnade för den klassiska musiken eftersom det lät mycket, mäktigt och fint, säger han.

Det där med spelglädje är också något som han eftersträvar att frammana i sin egen undervisning.
–Först måste man lära sig grunderna, men sedan är det viktigt att man får spela det som man själv vill. Samtidigt ska man inte lägga ribban för högt och börja med svåra stycken för tidigt.
Efter avslutad grundskola gick Jesper Olsson estetiskt gymnasium och därpå följde pianostudier vid Vadstena folkhögskola, Musikkonservatoriet i Falun och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Efter masterexamen i Köpenhamn började han på diplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. På den senare utbildningen undervisades han av professor Hans Pålsson.
–Han lärde mig oerhört mycket. Bland annat att tänka mer självständigt – han var väldigt inspirerande.
Att förbättra sitt spelande ledde också till nya insikter om bristerna.
–Ju bättre jag blev desto mer upptäckte jag hur mycket jag hade kvar att lära. Jag blir dock sporrad av det och vill hela tiden förbättra mig.

Jesper Olsson inriktar sig främst på Wienklassicism och romantik. Han nämner kompositörer som Beethoven, Chopin, Schubert och Rachmaninov som favoriter.
–Wienklassicismen har mycket struktur, medan romantiken är mer svulstig med varma melodier och en lyrisk känsla – det kan låta som en hel orkester.

Vid sidan av undervisandet av elever är Jesper Olsson frilansande pianist och gör både solokonserter och uppträder med olika kammarmusikkonstellationer.
–Det är väldigt varierat och det trivs jag bra med. Jag hade en lärare som sa ”man lär så länge man har elever” och det stämmer bra. Undervisningen gör att man repeterar för sig själv.

Personligt

Namn: Jesper Olsson.
Ålder: 33 år.
Bor: Mellanheden.
Familj: Sambon Louise, som också är musiker.
Intressen: Olika former av hjärngymnastik, promenader och att titta på tv-serier.

Publicerad 11 November 2015 18:00