Video:

Intervjuer blev teater om flykt

Av
Ida Eriksson

CENTRUM. Flyktingströmmen från Syrien har satt extra press på ensemblen bakom Teater JaLaDas nya föreställning ”Drömmarnas väg”.
–Den har blivit superaktuell nu. Handlingen blir så påtaglig. Vi har fått stoppa repetitionerna flera gånger för att folk har börjat gråta, säger Rayam Al Jazairi, regissör.

Det börjar på nyårsafton 2012. På ett familjehem någonstans i Skåne befinner sig Nasreen från Afghanistan, Abdasir från Somalia och Hachim från Irak. De har alla tvingats lämna sina familjer, klarat en farofylld flykt och hamnat i ett nytt, för dem okänt, land där de ska försöka passa in.

I tillbakablickar får publiken följa Abdasir, Nasreen och Hachim från krig till flykt till ovisshet i ett nytt land.
Berättelsen är baserad på intervjuer med ensamkommande flyktingbarn och förs framåt med hjälp av en musikalisk sammanflätning av opera, rapp och orientalisk musik.
Föreställningen innehåller sex språk: somaliska, arabiska, persiska, svenska, engelska och turkiska. Flerspråkigt manus har varit ett kännetecken för teater JaLaDas samtliga uppsättningar, som riktar sig till barn.

”Drömmarnas väg” är JaLaDas största produktion och riktar sig till den äldsta målgruppen hittills, ungdomar och vuxna från 13 år och uppåt. Idén till föreställningen kom för ett och ett halvt år sedan när en åttaårig palestinsk flicka, som kommit till Sverige som ensamkommande flykting, blev mördad av sina vårdnadshavare.
– Med tanke på flyktingströmmen från Syrien nu är föreställningen är mer aktuell än någonsin. Det är jätteviktigt att inte bara berätta om själva flykten och ankomsten till Sverige utan också varför människor måste fly, säger Rayam Al Jazairi.

Två dagar innan repetitionerna startade började det cirkulera bilder i media, på hur en död flyktingpojke spolats upp på en strand. För skådespelaren Negar Zarassi är det lite ovant att spela ett så aktuellt ämne.
–Jag är klassiskt skolad och sjunger opera, där det oftast är äldre berättelser. Det här handlar om vad som går att se på nyheterna nu. Det kan vara svårt att känna var man ska dra gränsen, hur mycket känslor man kan lägga in. Jag skulle kunna sätta mig ner och böla när som helst, säger hon.
Drömmarnas väg börjar med fyra skolföreställningar för att sedan ha premiär för allmänheten den 14 november. Förhoppningen är att den ska spelas under hela nästa år, runt om i hela Sverige.

För att göra föreställningen så tillgänglig som möjligt för så många som möjligt har regissören valt blanda olika stilar.
–Nordisk teater är inte som teater i andra delar av världen. Jag kommer själv från Irak. Skulle jag skådespela där som vi gör här i Sverige skulle de tycka att jag inte spelar. Där handlar det om att verkligen ta i, att överspela alla känslor. I "Drömmarnas väg" gör vi det förbjudna och blandar dessa stilar för vi tror att det kan göra att vi kommer närmare vår publik, säger Rayam Al Jazairi.

Alaá Rashid, Negar Zarassi och Hassan Hadi sammanflätar opera, rapp och orientalisk musik i “Drömmarnas väg”. Föreställningen är baserad på intervjuer med ensamkommande flyktingbarn.?

Alaá Rashid, Negar Zarassi och Hassan Hadi sammanflätar opera, rapp och orientalisk musik i “Drömmarnas väg”. Föreställningen är baserad på intervjuer med ensamkommande flyktingbarn.?

Föreställningen

Föreställningen "Drömmarnas väg" har premiär på Verkstan på Malmö opera den 14 november.

Publicerad 03 November 2015 14:30