”Undervisningen blir Effektivare och flexiblare med levande piano”, säger Robin Rhodin på på 50-årsjubilerande Rhodins Dansstudio, som sedan två år bedriver sin verksamhet på Bellevuestadion. Foto: Markus Celander

”Undervisningen blir Effektivare och flexiblare med levande piano”, säger Robin Rhodin på på 50-årsjubilerande Rhodins Dansstudio, som sedan två år bedriver sin verksamhet på Bellevuestadion. Foto: Markus Celander

50-årsjubilerande balettskola överger inte pianot

Av
Markus Celander

Markus Celander

BELLEVUE. Rhodins Dansstudio fyller 50 år i höst. Det är en av få dansskolor som fortfarande har en pianist till balettlektionerna.
– Det är inte någon förlegad kvarleva, utan gör lektionen effektivare och flexiblare, säger pianisten Robin Rhodin.

Robin Rhodin sitter vid ett av borden på serveringen vid Bellevuestadions entré.
– Vi flyttade hit dansstudion för två år sedan från Bispgatan i Limhamn. Här är bra, perfekt med reception, kafé och matservering, säger han.

Han ska snart sätta sig vid pianot för att ackompanjera när hans mor, Ylva Rhodin, håller i en sommarlektion.
– Tjejerna som går sommarkurserna är de som vill satsa lite extra. Sedan kör vi snart igång som vanligt igen med höstterminen.

Är det bara tjejer?
– Nästan. Vi har sammanlagt 200 elever, och av dessa är två killar. En på hundra. Det är två pojkar i fyra-, femårsåldern. Tråkigt att inte fler killar dansar. Det är faktiskt sämre ställt med den saken i Sverige än utomlands. Jag vet inte varför det är så.

Pianot viktigt

Att balettskolor använder sig av pianist är inte så vanligt längre, förklarar Robin Rhodin.
– De ledande kompanierna håller förvisso hårt i traditionen, men i övrigt är det något som balettskolorna drar in på. Men pianot är viktigt. Pedagogen slipper sköta en cd-spelare och kan fokusera helt och hållet på sina dansare. Det blir effektivare, och dessutom flexiblare – jag kan till exempel byta tempo mitt i en övning om det önskas.

Balett är grunden

När höstterminen startar den 31 augusti är det nästan på dagen 50 år sedan hans farmor och farfar, Dorrit och Teddy Rhodin, startade balettskolan i Malmö. Båda var stjärnor inom svensk balett.
– Vi ger även kurser i hip hop-, street-, och showdans, men vi fokuserar fortfarande på balett. Det är grunden till all dans, säger Robin Rhodin.

Rhodins Dansstudio

Startades i Malmö år 1965 av Teddy och Dorrit Rhodin. Då låg balettskolan i ett av ABC-husen på John Ericssons väg. Några år senare flyttades den till Bispgatan i Limhamn. Efter ett kort mellanspel på Linnégatan ligger Rhodins Dansstudio sedan 2013 på Bellevuestadion. Ylva Rhodin, svärdotter till Teddy och Dorrit, driver Rhodins Dansstudio sedan 2009. Hon har undervisat sedan 1994 - innan dess dansade hon i Malmö Operas dåvarande balettkompani.

Publicerad 20 August 2015 16:00