Studenterna Stephanie Wihlborg och Therese Malmros gör tillsammans med tre andra projektet ”Relevanta bekanta”, som en del i en projektledarutbildning på Malmö högskola. Med på bilden är också Tuppens verksamhetssamordnare Anders Lundberg och hunden Nikka.

Studenterna Stephanie Wihlborg och Therese Malmros gör tillsammans med tre andra projektet ”Relevanta bekanta”, som en del i en projektledarutbildning på Malmö högskola. Med på bilden är också Tuppens verksamhetssamordnare Anders Lundberg och hunden Nikka.

Äldre ska hitta nya bekanta på Tuppen

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

RIBERSBORG. Med projektet ”Relevanta bekanta” hoppas några studenter vid Malmö högskola kunna bryta ensamheten hos äldre i Malmö. Först ut att prova det speed dating-inspirerade konceptet blir mötesplatsen Tuppen.

Själva upplägget med ”Relevanta bekanta” är hämtat från så kallad speed dating, men fokus i det här fallet handlar inte om att hitta en kärlekspartner, utan om att träffa nya bekanta som man kan umgås och hitta på saker tillsammans med.
– Äldre är en bortglömd grupp och många sitter ensamma. Det här är vårt försök att försöka förgylla tillvaron lite för dem. Man märker att det är väldigt lite som krävs, det räckte med att vi kom in här på Tuppen för att folk skulle bli glada. Vi har fått väldigt mycket positiv respons, säger Stephanie Wihlborg, som ligger bakom grundidén.

Svårare med åldern

Hon menar att det i takt med att åldern stiger blir allt svårare att stifta nya bekantskaper.
– När man var barn var det betydligt lättare då var det bara att gå fram och fråga ”ska vi leka?”, säger Stephanie Wihlborg.
Projektet är en del av en projektledarkurs på Malmö högskola. Det görs i samarbete med mötesplatsen Tuppen och hemtjänsten. För att sprida ordet har man också gjort flyers med information om träffarna, som även hemtjänsten delar ut till brukarna.
– Det finns många grupperingar, samtidigt som det finns många som kanske nyligen har blivit ensamma och inte har någon att gå med. Vi hoppas kunna bryta upp sådana mönster, säger Therese Malmros.
Själva mötet inleds med mingel och att alla deltagare får namnlappar. Sedan delas man in i grupper som får sitta vid olika bord. För att få igång samtalen har frågekort tagits fram. Frågorna kan handla om saker som: ”Vilket är ditt bästa resminne?” eller ”Tänker du på vad du stoppar i dig?”. Efter 15 minuter byter man grupp och får prata med andra människor.
– Sedan är det upp till deltagarna att följa upp det hela. Det är inte säkert att man går härifrån med en massa telefonnummer, men det kanske leder till att någon som aldrig tidigare har varit på Tuppen kommer hit, säger Stephanie Wihlborg.
– Förhoppningen är ju att det leder vidare till en fika eller en promenad, säger Therese Malmros.

Öppen för alla

Tuppen är en mötesplats som är öppen för alla men som i första hand riktar sig till seniorer. Man har ungefär 1400 unika besökare i veckan och arrangerar en mängd olika aktiviteter. Bland dem kan datorkurser, herrgymnastik, bridge, filmvisning och biljard nämnas.
– Ofta är det svårare att få ut männen på aktiviteter. Vi hade en satsning med gubbafrukostar och gjorde 100-tals flyers, men det var bara två som kom, berättar Anders Lundberg, verksamhetssamordnare.

Fotnot. Nästa ”Relevanta bekanta”-tillfälle äger rum den 17 december, klockan 13, på mötesplatsen Tuppen.

Publicerad 23 November 2013 08:00