Malmöbandet Bäddat för Trubbel består av Esse – gitarr och kör, Ola – bas och kör, Hjelle – sång och gitarr samt Piffe – trummor och saxofon. Nyligen släppte de skivan ”Värdighet” och den 5 maj spelar de på Debaser i Malmö. Foto: Pressbild

Malmöbandet Bäddat för Trubbel består av Esse – gitarr och kör, Ola – bas och kör, Hjelle – sång och gitarr samt Piffe – trummor och saxofon. Nyligen släppte de skivan ”Värdighet” och den 5 maj spelar de på Debaser i Malmö. Foto: Pressbild

Inget finlir hos Bäddat för Trubbel

”Det handlar om jobbet och vardagen”

KNEGARROCK. Hårt arbete, sprit, hopplöshet och djupt förakt mot trender och översitteri. Att lyssna på skivaktuella Malmöbandet Bäddat för Trubbel känns lite som att hamna på ett Jack Vegas-hak vid Nobelvägen, strax innan stängning.
- Vissa rensar skallen med tv, andra dricker sprit eller springer 17 varv i Pildammsparken. Vi spelar rockmusik, säger gitarristen Esse.

”Redig jävla rock från Malmö. Inge trams”, så beskriver Bäddat för Trubbel själva sin musik. Texterna avhandlar ämnen som jobbtristess, fylleångest, olycklig kärlek och ilska över fenomen som modebloggar och människor som belånar sig upp över öronen för att kunna köpa en ny BMW. En ilsken, ibland smått hotfull underdog-attityd vilar över musiken, varifrån den kommer har Esse inget direkt svar på.
- Det är svårt att säga. Det är något som kommer automatiskt när man är på jobbet och alla kanske inte är jätteglada. Våra texter handlar ofta om hur det står till på jobbet och hur vi upplever vardagen. Allt är dock inte helt nattsvart, det finns små glimtar av trevligheter.^
Många texter handlar just om frustration över jobbet, vad jobbar ni med egentligen?
- Vi är anställda på Posten och inom kommunen och vi är inga sektionschefer direkt. Allt handlar inte heller om oss personligen, utan om själva känslan inför tillståndet och existensen. De som känner igen sig i våra texter förstår vad vi menar.
En av era texter handlar om att alla vägar verkar leda till en parkbänk på Värnhem, hur nära är ni att hamna där?
- Jag har inte skrivit den texten själv, men den speglar en känsla av uppgivenhet som jag tror att alla kan uppleva. Det finns inte så många alternativ i livet, antingen jobbar man vidare eller så börjar man plugga utan att få något jobb ändå eller så hamnar man på Värnhemstorget.
Jag hörde en historia om att ni blev utslängda från ett spelställe i Stockholm. Är det mycket krökande och stökande när ni är ute och spelar?
- Det stämmer inte, vi har spelat flera gånger i Stockholm och ska spela där igen. Det är nog inte så vilt som många tror. Vi åker gärna buss och tåg till spelningarna numera, man är inte 20 år längre.
Jag upplever er musik som väldigt ärlig, vad tror du det beror på?
- Många andra rockband som släpper plattor jobbar nog inte hela dagarna. De sitter nog och filar på låtar, övar och fixar med instrumenten. Sådant har vi inte tid med.
Innan intervjun är över gör Esse ett sista tillägg.
- Annars är vi rätt så snälla och trevliga, vi försöker vara det.

Antingen eller
Turning Torso eller Kronprinsen: Kronprinsen.
Västra hamnen eller Oljehamnen: Oljehamnen.
Nisse Hellberg eller Mikael Wiehe: Nisse Hellberg.
Värnhemstorget eller S:t Knuts torg: Värnhemstorget.
Fregatten eller Tempo: Fregatten.

Publicerad 30 April 2012 07:29