Foto: Pressbild

Insänt: Gammal lagstiftning upprätthåller patriarkala strukturer inom idrotten

INSÄNT. I mitt arbete som fritidsnämndens ordförande i Malmö möter jag övervägande det idrottande Malmös framsida. Motionärer, elitsatsare, tränare, listan av de olika rollerna kan göras lång. Gemensamt för dem alla är att de är entusiaster. Entusiastiska Malmöbor som bidrar till sammanhållning och utveckling.

Det finns dock en våt filt över oss alla: att idrott inte sker på lika villkor. Ju äldre våra barn blir, desto tydligare blir det att tjejer inte har samma möjligheter inom idrott som killar har gällande träningstider, satsningar och lön för arbetet. Detta är ett problem som engagerar förändringarnas krafter från föreningarna, organisationer och näringsliv men även från mig som politiker.

Till största del grundar sig problemet i två saker som i mångt och mycket hänger ihop; patriarkala struktur och i ekonomi. Vi har för exempel en lagstiftning som gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att sponsra herridrott än damidrott. Det är en skattelagstiftning från år 1974. Lagstiftningen innebär att sponsring av idrott är avdragsgill. Dock förutsätter det att sponsringen motsvarar marknadsvärdet. Överstiger den det räknas det som bidrag och blir då mer beskattat. Översatt till verkligheten är det mer förmånligt att sponsra herridrott än damidrott eftersom marknadsvärdet är högre baserat på högre tittarsiffror utifrån publik och att fler herridrottsevenemang sänds på tv. Denna lagstiftning behöver bearbetas om eftersom den styr marknaden mot ett håll som bidrar till att cementera och nästintill uppmuntra till patriarkala strukturer.

För några veckor sedan avtäcktes årets platta till Walk of fame. Denna gång gick platsen till Caroline Jönsson. En fotbollsmålvakt som är lika driven utanför plan som hon är på plan. Förutom sin långa meritlista över insatser för fotbollen är hon engagerad i FIFA och grundare till Fair Pay, en stiftelse som engagerar sig för jämställd idrott som Malmö stad är ansluten till. Under höstlovet om några veckor arrangeras flera tjejidrottsdagar för att låta Malmötjejer testa på olika typer av idrott. Så det händer saker i kommunen men mer behöver vi göra.

Ewa Bertz (L)

Fritidsnämndens ordförande i Malmö

Publicerad 09 October 2019 09:15