Erik Ullenhag (L).

Erik Ullenhag (L). Ritzau Scanpix/Pontus Lundahl

Insänt: Erik är lika liberal som Nordkorea är demokratiskt

INSÄNT. För 56 år sedan talade Martin Luther King om ett samhälle där man skulle bli dömd efter sin karaktär och inte sin hudfärg. Hur kan då så många Liberaler vilja se Erik Ullenhag som partiledare när han så uppenbart saknar karaktär såväl som genuina liberala- och feministiska värderingar?

(Inskickad den 19/6 2019)

För att komma till denna slutsats måste man börja med att jämföra Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Istället för att jämföra vad de båda uträttade under sin tid i politiken, något som lätt kan leda till olika slutsatser, så kan analysen göras ännu enklare. Vi kan titta på vad de båda kandidaterna har gjort utanför politiken då det här kandidaternas karaktär och värderingarna verkligen framträder.

Efter att ha lämnat politiken började Erik till att jobba som ambassadör. Av alla 195 länder i världen så väljer Erik att upprätthålla Sveriges relationer med ett av de värsta när det kommer liberala och feministiska värderingar, nämligen Jordanien.

Ett axplock av fakta från Jordanien. Våldtäkt existerar inte inom äktenskapet (1). Om du mördar din fru efter att hon har varit otrogen kan du få en straffreducering (2). Om en kvinna gifter sig med icke-jordansk man så kan hon inte överföra sitt medborgarskap till sina barn (2). Vid arv gäller Sharialagar så som att kvinnor ärver hälften av det som männen ärver (3). I Jordanien finns även ”administrativ internering”. Detta går ut på att man på obestämd tid låser in kvinnor som annars riskerar att bli attackerade eller mördade i hederns namn.

Enligt välgörenhetsorganisationen Sisterhood Is Global Institute utgör andelen kvinnor som är omhändertagna under ”administrativ internering”

65% av den kvinnliga fängelsepopulationen i Jordanien (4).

I DN skrev Erik ”Hedersförtrycket ska synliggöras och bekämpas.” och att ”Sveriges feministiska utrikespolitik ska innebära att vi alltid är rösten för kvinnors rättigheter runt om i världen.” Varför har Erik aldrig synliggjort informationen ovan eller pratat om den feministiska exporten när det gäller de inlåsta kvinnorna i Jordanien? Är det inte märkligt att både vilja bekämpa hedersförtrycket i Sverige samtidigt som man arbetar med att upprätthålla relationerna med ett land som bevarar och stödjer detta förtryck?

Denna arbetslivserfarenhet är då att jämföra med Nyamkos. Hon började arbeta med hållbarhet på ett svensk ingenjörs- och konsultföretag som vill skapa ”hållbara lösningar för kommande generationer genom att förena människor och teknik.”. Förutom att ge en stor kunskap om hållbarhet, vilket gynnar Liberalerna i miljödebatten, så påverkar inte hennes arbete hennes liberala värderingar om individen och frihet.

Liberalernas medlemmar, och framförallt vår partiledare måste leva efter dessa värderingar. Att inte göra detta är en av orsakerna till att vi befinner oss där vi gör. Detta medför också att man som Liberal inte kan exempelvis jobba med vad som helst. Den bittra sanningen är att Eriks värderingar räknas när det passar honom. Detta medför att en person som Erik är lika liberal som Nordkorea är demokratiskt och lika feministisk som Uganda är HBTQ-vänligt. Detta är inte en stadig grund att bygga ett långsiktigt politiskt arbete på.

Erik har helt rätt när han säger att detta partiledarval handlar om värderingar. Det är hans brist på dessa som gör att majoriteten av medlemmar inte vill se honom som vår partiledare. Vi hoppas nu att våra ombud för detta beslut vidare och att de står fast i sin övertygelse om demokrati och liberalism, allt annat är otänkbart.

Alexander Werne (L)

Ersättare i stadsbyggnadsnämnden i Malmö och regionfullmäktige

Källor:

1.https://www.genderindex.org/wp-content/uploads/files/datasheets/2019/JO.pdf

2. https://www.hrw.org/world-report/2018/country-chapters/jordan#49dda6

3.https://www.hrw.org/news/2019/04/03/jordan-end-child-marriage-status-talks

4. http://sigi-jordan.org/en/?page_id=775

Publicerad 27 June 2019 16:43