Grönt streck visar cyklisters förslag på ny cykelbana på marken väster om Hylliebadet, där det planeras för en park. Rött streck visar dagens svängiga cykelbana.

Grönt streck visar cyklisters förslag på ny cykelbana på marken väster om Hylliebadet, där det planeras för en park. Rött streck visar dagens svängiga cykelbana. Foto: Google Maps/Jon Joines, genrebild Stock Adobe

Cykelbana fascinerar och förskräcker

"Måste svänga tio gånger i stället för att bara cykla rakt fram"

Av
Markus Celander

MALMÖ. På Facebook diskuterar cyklister en cykelbana som både fascinerar och förskräcker dem. För att ta sig drygt 100 meter längs Hyllievångsvägen måste cyklister svänga tio gånger innan de åter är inne på Kroksbäcksstigen.

– Men enligt detaljplan ska cykelbanan fortsätta på andra sidan Hyllevångsvägen direkt. Vi är några cyklister som undrar var den blivit av, säger Bunkeflostrandsbon Arvid Dellien, som cyklar på den aktuella sträckan när han ska in till Malmö.

De flesta som kommenterar på Facebooktråden menar att sträckan är farlig, och väljer att i stället cykla på själva Hyllievångsvägen. Andra ser cykelbanan som en rolig utmaning att köra i hög fart.

Dock är de överens om att sträckan är märkligt utformad och att den borde gått att lösa smidigare, med färre svängar. Bäst vore, menar de flesta, att helt enkelt göra som på detaljplanen – knyt samman Kroksbäcksstigen genom att dra cykelbanan rakt över Hyllievångsvägen och vidare över marken som nu delar Kroksbäcksstigen mitt av. Med andra ord – i stället för att svänga tio gånger cyklar man bara rakt fram.

Peter Gustafsson, enhetschef på fastighets- och gatukontoret, förklarar att den marken är under planering för att bli parkområde.

– Om det framöver blir någon extra koppling för cykel där är för tidigt att svara på i dagsläget, men det kommer att studeras i det fortsatta arbetet, säger han.

Publicerad 02 January 2020 14:11