Michaela Berglund vd för Feminvest, ett nätverk för kvinnliga investerare och entreprenörer som jobbar med ambitionen att kvinnor ska äga mer.

Michaela Berglund vd för Feminvest, ett nätverk för kvinnliga investerare och entreprenörer som jobbar med ambitionen att kvinnor ska äga mer. Foto: Pressbild Feminvest

"Investera i bolag som du tror på och gillar"

Vi frågade Michaela Berglund hur man blir rik

NYÅR. Tänk långsiktigt och investera mera. Vi frågade Michaela Berglund, vd för Feminvest, ett nätverk för kvinnliga investerare och entreprenörer som jobbar med ambitionen att kvinnor ska äga mer, om hur man blir rik nästa år.

Av
Text: Irina Bernebring Journiette

Ok, 2020 är året, nu ska jag bli rik: hur ska jag tänka?

– Jag är en långsiktig investerare så jag säger: gå inte in i den fällan! Tänk i stället långsiktigt, lyft blicken och lägg undan så mycket som du kan direkt när lönen kommer in och investera det i bolag som du tror på och gillar. Tillägger även att aktier trumfar Trisslotter.

Vad går bäst på marknaden i år?

– Jag tror att Trump kommer att gasa för att säkerställa att han är i en bra position inför höstens val i USA och, som den businessman han är, göra det han kan för att jobba med den amerikanska ekonomin. Så jag tror att dollarn kommer kunna stärkas ytterligare och att det är en bra idé att gå in i amerikanska bolag. För den som inte är miljömedveten i sina investeringar, så är oljepriserna intressanta att följa.

Hur kommer du själv att placera dina pengar?

– Jag undviker retail framöver och nosar lite på bolag som jobbar med att hantera kryptovalutor, institutionellt kapital är på väg in i större utsträckning och det förändrar spelplanen lite och ger en större tyngd till den branschen. Sen köper jag hållbara energibolag – men undviker på kort sikt de svenska, i och med förändrade regler gällande det naturliga monopolet som föreligger.

Är det något jag ska akta mig för?

– Jag tror att den svenska kronan kommer att sjunka ytterligare. Jag tror att det kommer att vara fortsatt besvärligt med Brexit. Sen skulle jag även avvakta Kinesiska bolag på grund av situationen i Hongkong – det ser ut att utvecklas till en än större konflikt.

Vad är ett säkert kort för stabil tillväxt?

– Ett säkert kort är att investera mycket nu när räntan på våra bostadslån är låg. Spara så mycket du kan och för tuffare tider – med en gång när lönen kommer in. Och se över din konsumtion. Jag läste nyligen en rapport från Klarna om att kvinnor det första halvåret 2019 stod för 67 procent av all onlinehandel. Hur kan vi tycka att det är så läskigt att investera och köpa aktier när vi konsumerar så himla mycket? Det är där vi förlorar pengar och inte på aktiemarknaden.

Publicerad 29 December 2019 00:00