Roko Kursar och Bengt Westerberg firade när habiliteringsersättningen höjdes våren 2019.

Roko Kursar och Bengt Westerberg firade när habiliteringsersättningen höjdes våren 2019. Arkivfoto: Åse-Marie Nilsson

Deltagare i daglig verksamhet får extra utbetalning: "Som en julbonus"

MALMÖ.

Funktionsstödsnämnden har beslutat att göra en extra utbetalning av habiliteringsersättning till personer som har deltagit i daglig verksamhet 2019. Syftet är att visa uppskattning för deltagarnas engagemang och delaktighet.

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att under 2019 fördela medel till kommunerna i stimulansbidrag för habiliteringsersättning. Statsbidraget får användas i syfte att införa, höja eller kunna bibehålla nivå på dagpenning till deltagare i daglig verksamhet enligt LSS. I maj i år höjdes habiliteringsersättningen i Malmö från åtta kronor till tolv kronor i timmen. Höjningen har finansierats med statsbidraget, men det finns pengar kvar som nu fördelas på deltagare i daglig verksamhet LSS. Fördelningen görs utifrån deltagarnas medverkan under 2019.

– Det är särskilt glädjande att just vid denna tiden på året kunna göra en extra utbetalning av habiliteringsersättning som en vinter- och julbonus. Det är viktigt att alla avsedda medel från staten verkligen används till habiliteringsersättningen och inte fryser inne, säger Roko Kursar (L), funktionsstödsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Publicerad 19 December 2019 11:22