Statykuppen på Mälarbron och sågmärke på Zlatans skulptur.

Statykuppen på Mälarbron och sågmärke på Zlatans skulptur. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Statykupp och sågattack under natten

"Det var viss risk för att den rent av skulle rasa"

MALMÖ. Under natten till torsdagen utsattes Zlatans staty i Malmö på nytt för vandalisering. Den här gången försökte någon att såga av statyn längs fotknölarna. Samtidigt har någon placerat ut en staty vid Centralstationen som hyllar MFF-ikonen Markus Rosenberg.

Skadegörelsen upptäcktes vid 02.30-tiden. Utöver sågmärken i fötter och ben hade även ett rep hängts runt halsen på statyn.

– Någon har gått på och på något sätt sågat i benen. Det var viss risk för att den rent av skulle rasa. Så bedömningen var nog att det var rätt så rejält sågat i benen, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen, till SVT Nyheter Skåne.

Nu sätts väktare in samtidigt som ett stängsel sätts upp runt statyn.

Skulpturen som föreställer Zlatan har utsatts för skadegörelse vid ett flertal tillfällen sedan det blev känt att den tidigare Malmöbon och MFF-spelaren blivit delägare i konkurrerande klubben Hammarby.

Samtidigt som nyheten om att statyn vandaliserats på nytt slog ner upptäcktes en statykupp i en annan del av staden. På Mälarbron vid Centralstationen har någon placerat ut en sockel med ett par fotbollsskor som en hyllning till MFF:s ikon och lagkapten Markus Rosenberg. På sockeln sitter en plakett där det står: ”Markus Rosenberg, Malmö FF 1987-2003, 2005, 2014-2019”.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan är det MFF och en PR-byrå som står bakom statykuppen.

– Vi gjorde skorna i smyg i helgen. Vi har använt ett par äkta Markus Rosenberg-skor till avgjutningen, säger ägaren till det gjuteri som gjort skorna till tidningen.

PR-byrån vill dock inte kommentera Sydsvenskan uppgifter.

Markus Rosenberg har fått en skostaty på Mälarbron.

Markus Rosenberg har fått en skostaty på Mälarbron. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Publicerad 12 December 2019 09:48