Hyresnämnden gick på fastighetsägarens linje.

Hyresnämnden gick på fastighetsägarens linje. Foto: Stock Adobe

Sjubarnsfamilj sades upp – grannen under stördes

Beslutet kommer att överklagas

MALMÖ. Ljuden från en sjubarnsfamilj irriterade grannen under. Fastighetsägaren sade upp familjen och hyresnämnden går på samma linje.

Familjen på Rosengård består av två föräldrar och sju barn mellan fyra och 14 år, skriver Hem och hyra. Föräldrarna beskriver sitt liv som normalt för hyresnämnden, där barnen är i förskola och skola under dagarna och lägger sig tidigt på kvällarna. Men hyresgästen som bor under familjen har en annan version. Som värst kan det låta en “jordbävning” från bostaden ovanför, enligt denne.

Efter grannens klagomål sade fastighetsägaren Victoria Park upp familjens hyreskontrakt tidigare i år. Fallet gick till hyresnämnden. Förutom grannens vittnesmål finns det även 16 störningsrapporter, varav majoriteten är skrivna under dagtid och utan anmärkningar om oljud. Hyresnämnden i Malmö gör samma bedömning som Victoria Park och anser det bevisat att familjen har orsakat oväsen och menar att föräldrarna inte gjort något för att begränsa det.

“Enligt hyresnämnden är det uppenbart att en familj med sju barn tveklöst, liksom andra barnfamiljer, orsakar väldigt mycket ljud i form av såväl ordväxlingar och skrik som ljud från den verksamhet som förekommer hos en barnfamilj, eftersom något annat vore omöjligt “, står det i domen.

“För var och en som umgåtts med barn är det tydligt att barn både springer och är högljudda. Små barn kan förmås att lägga sig kl. 20.30 medan förhållandena är annorlunda med tonåringar. Det är inledningsvis hyresnämndens uppfattning att hyresgästerna i prövningslägenheten inte tycks inse det uppenbara i att en familj om nio personer med nödvändighet måste orsaka mycket ljud och oljud”, står det vidare.

Familjens jurist från Hyresgästföreningen är inte nöjd med beslutet och betonar att det bara är en enda person i huset som har klagat.

– Vi kommer att överklaga till Svea hovrätt. De har utgått från att ljud från barn alltid är en störning. De har inte gått in på vilka ljud det är som är acceptabla, det finns brister i störningsrapporterna och en konflikt med klaganden, säger hon till Hem och hyra.

Publicerad 12 December 2019 10:41