Alfred Svensson, Max Holder Zander, Edvin Nilsson, Julia Nyholm Lindblom och Isabell Croné står bakom idén.

Alfred Svensson, Max Holder Zander, Edvin Nilsson, Julia Nyholm Lindblom och Isabell Croné står bakom idén. Foto: Privat

Malmöelever finalister i hållbarhetstävling

MALMÖ.

Återvunna kläder ska ge poäng och resultera i nyplanterade träd. Bakom idén, som gav en finalplats i en hållbarhetstävling, står några elever på Borgarskolans idé.

We_change, en hållbarhetssatsning för unga och en del av stiftelsen Fryshuset, har under hösten anordnat sustainability hackathions för unga. Elever, som förberetts genom lektioner, i åtta städer har under en halvdag fått arbeta fram lösningar för att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Av cirka 350 deltagande grupper har åtta, som får representera var sin stad, gått till final. En av dem är Team Träd på Malmö Borgarskola. Gruppen består av fem elever på ekonomiprogrammet i årskurs 3. Deras idé är att utveckla den redan befintliga H&M-appen med en flik som handlar om hållbarhet.

– Eftersom många har appen ville vi göra något med den istället för att man ska behöva ladda ned en ny app, säger Max Holder Zander, en av eleverna i gruppen.

För varje plagg som man lämnar in får man poäng, eller så kallade H&M-coins. Klädföretaget ska dessutom plantera träd för ett varje visst antal kilo kläder som en person återvinner.

– Vi tänkte att människor behöver få något tillbaka för att göra något. Ju mer kläder som man återvinner desto mer växer trädet. När trädet är fullvuxet får man en viss rabatt, som ett incitament, säger Max Holder Zander.

Han fortsätter:

–Hållbarhet är viktigt som världen ser ut nu, det är viktigt att man tar tag i det. Väldigt många kläder kan återvinnas och det är mycket bättre att köpa begagnat än att köpa nytt.

Prisceremonin hålls i Stockholm den 29 januari.

Publicerad 11 December 2019 09:00