Kvinnor tar oftare större ansvar för julstöket än män.

Kvinnor tar oftare större ansvar för julstöket än män. Foto: Adobe Stock

Kvinnor tar större ansvar i julstöket än män

Svårt att hinna med

SVERIGE. Två av tre kvinnor tar större ansvar än sina män för att få allt på plats inför jul. Det visar en undersökning gjord av Tjänstemännens centralorganisation (TCO) som tidningen Allas tagit del av.

Undersökningen bygger på drygt 1000 enkätsvar som ställdes till familjer julen 2018. På frågan "Vem är det som huvudsakligen projektleder julen i din familj?" svarade 62 procent av kvinnorna att det är de som står för projektledningen och ansvarar för allt från städ och matlagning till julklappsinköp. Motsvarande siffra för män är 24 procent.

I gruppen sammanboende med barn är arbetsfördelningen än mer skev. Här svarade hela 67 procent av kvinnorna att de ser sig själv som projektledare i julstöket, medan motsvarande siffra för män är 10 procent.

Enligt TCO:s statistik har arbetsfördelningen i hemmet i princip alltid sett likadan ut. Skillnaden är dock att hemmets mammor i dag, oftare än förr, även har ett heltidsarbete att rodda.

Att försöka eftersträva någon typ av Bergmanjul är därför inte att rekommendera.

– Man får inte glömma att de hade tjänstefolk i Fanny och Alexander. Vi kanske har fina minnen av vår barndoms jular men vi har glömt hur trötta våra mammor och pappor var, säger Gunilla Bergensten, författare bakom boken "Familjens projektledare säger upp sig, till Allas..

Publicerad 11 December 2019 10:55