Deras julpyntade hus lockar dagligen en stor publik.

Deras julpyntade hus lockar dagligen en stor publik. Foto: Åse-Marie Nilsson

Deras julpyntade hus lockar stor publik

Skiner upp hela Jägersrovägen

MALMÖ.

När Jägersrovägen ligger som mörkast är det ett hus som lyser upp hela grannskapet. Paret Elmevis julpyntade hus lockar stor publik. Till och med brandkåren och polisen stannar till där för att insupa lite julkänsla.

–Vi tycker att det är så roligt och trevligt. Också att andra tycker det, att det underhåller en massa människor, barn, vuxna och äldre. Bilar stannar utanför, bussen kör sakta förbi så att alla passagerare ska hinna se, brandkåren och polisen brukar stanna och titta, säger Gun-Mari Elmevi.

För snart tio år sedan inhandlade hon och maken Tommy Elmevi sina första ljusfigurer.

– Det var tre isbjörnar. En kostade 495 kronor, men man fick tre i ett paket för strax under 1 000 kronor, så då blev det det. Det var så det började, sedan har det bara accelererat, säger Tommy Elmevi.

Gun-Mari och Tommy Elmevi gör allt själva.

Gun-Mari och Tommy Elmevi gör allt själva. Foto: Åse-Marie Nilsson

Numera pryds trädgården med 102 olika ljusfigurer utöver alla ljusslingor. Där finns bland annat snökristaller, isbjörn, tomte, flamingos, pingviner, hästar, enhörning, svampar, adventsljus, älg, hjortar, räv och hundar. Nytt för i år är ljusslingor på taket. Ett halsbrytande arbete som tog tre veckor. Efter flera misslyckanden att få dem på plats kom Gun-Mari Elmevi på idén att rulla in de hopsydda ljusslingorna i en stor presenning, som en rulltårta. Sedan klättrade Tommy Elmevi upp med ”rulltårtan” för att släppa ned den på taket, presenningen gled ned och slingorna stannade kvar. Efter fyra omgångar låg 800 ljusdioder på plats. Därefter var det dags för slingorna på taknockarna, ett arbete som inte heller var helt problemfritt.

– Det gör jag inte om, så nu får de ligga kvar till nästa år. De syns ju ändå inte på taket när de är släckta, säger Tommy Elmevi.

Foto: Åse-Marie Nilsson

Ljusen tänds klockan 16 och släcks klockan ett på natten. Varje kväll, ända fram till halv tolv, står det folk på gatan utanför och beundrar den juliga vyn.

- Det är alltid någon som börjar prata med en, människor man aldrig skulle ha pratat med annars. Det är också många ungdomar som kommer hit för att titta, det tror man kanske inte riktigt. Häromkvällen var det några killar från Trelleborg som sa ”Kolla vad fint, får man fotografera?”, säger Gun-Marie Elmevi.

En vanlig fråga de får är hur mycket elen kostar för ljuskalset.

– Vi har räknat ut att det kostade 1 500 kronor förra året och med ljusslingorna på taket i år skulle vi tippa 2 000 kronor, säger Tommy Elmevi.

– Med all glädje det skänker både oss och andra är det värt det, säger Gun-Marie Elmevi.

Allt står färdigt till den första advent för att plockas ned tidigast i slutet av januari.

– De får gärna ligga någon vecka in i februari med. Det blir så mörkt när vi plockar bort dem, säger Gun-Marie Elmevi.

Publicerad 11 December 2019 00:00