Charlotta Kitti på Herr Buster har bland annat mycket second hand från 1960- och -70-tal.

Charlotta Kitti på Herr Buster har bland annat mycket second hand från 1960- och -70-tal. Foto: Markus Celander

Därför är julen god i Limhamns småbutiker

Originalitet ✔ Personlighet ✔ Hållbarhet ✔ Nyinflyttning

LIMHAMN.

I en tid när handeln digitaliseras och butiker slår igen eller inkorporeras i jättekedjor med samma sortiment och utseende sticker Limhamn ut. Här råder optimism hos de fristående småbutiksägarna som Lokaltidningen Limhamn besökt inför julhandeln.

Av
Markus Celander

När Charlotta Kitti år 2017 öppnade sin inredningsbutik Herr Buster på norra delen av Järnvägsgatan kändes adressen avsides från kundflödet kring Linnégatan, berättar hon.

– Första julen fanns det bara byggarbetsplatser här på andra sidan Limhamnsvägen. Det var ganska dött.

Efterhand som bostadsområden färdigställs passerar allt fler nyinflyttade Herr Buster norrifrån, vilket resulterade i ökad försäljning förra julen.

Herr Buster säljer både nytillverkat och begagnat – återvinning blir allt viktigare och innebär konsumtion med gott samvete ur miljösynpunkt, menar Charlotta Kitti.

"Jag bor i Lomma men går alltid hit när jag besöker min dotter i Limhamn. En speciell miljö", säger Marie-Louise Jeppsson. Bakom disken Jenny Frejd och Anna Malja på Wågat och Schöönt. Foto: Markus Celander

Med konceptet "livsstilsbutik med allt under samma tak" erbjuder Wågat och Schöönt bland mycket annat en damklädesmix av nyproducerat och second hand.

– Allt fler uppmärksammar hållbar konsumtion. Det är en anledning till att vi avstod Black Friday i år – vi vill inte bidra till konsumtionshets, säger Jenny Frejd, som driver butiken sedan 2016.

Wågat och Schöönt startade 1993. Att butiken går så bra tillskriver Jenny Frejd det originella sortimentet och den personliga servicen.

Lilla Garderobens Christine Hjort hjälper Yvonne Ekman som är intresserad av ett par byxor.

Lilla Garderobens Christine Hjort hjälper Yvonne Ekman som är intresserad av ett par byxor. Foto: Markus Celander

Christine Hjort har samma förklaring till varför hennes damklädesbutik Lilla Garderoben slagit försäljningsrekord varje jul sedan starten 2012 Även hon valde bort Black Friday i år och informerade i stället på butikens Instagramkonto om vikten av att handla lokalt för att behålla ett levande Limhamn.

– Black Friday passar inte heller mitt småbutikskoncept. Folk förväntar sig jätterabatter, men jag har inte de volymerna och marginalerna, säger hon.

Helene Magnusson och Towe Peosdotter på Guys and Dolls.

Helene Magnusson och Towe Peosdotter på Guys and Dolls. Foto: Markus Celander

Damklädesbutiken Guys and Dolls startades av Helene Magnusson 1984. Även hon har ökat sin omsättning för varje år.

– Det pratas så mycket om e-handeln, men jag tycker inte att man ska fokusera så mycket på den. Jag tror att folk vill ha den fysiska butiken kvar, och den personliga servicen, som blir allt mer viktig.

Hon understryker unikt sortiment och personlig service som receptet mot konkurrensen från e-handel och jättekedjor.

– En del av de märken vi säljer finns inte i andra butiker i Malmö. Många åker hit utifrån för att shoppa så jag antar att vi gör rätt saker här i Limhamn, säger hon.

Publicerad 09 December 2019 07:00