Shaquille Showe, 24, bröt med sitt gamla liv för fem år sedan. Han sökte jobb i nästan tre år innan han fick ett.

Shaquille Showe, 24, bröt med sitt gamla liv för fem år sedan. Han sökte jobb i nästan tre år innan han fick ett. Foto: Åse-Marie Nilsson

Han bröt med sitt tidigare liv: "Jag ville inte dö ung"

Vill nu inspirera unga att tro på sig själva

MALMÖ.

Shaquille Showe hängde med kriminella gäng i tonåren. Fem år efter att han brutit med sitt gamla liv vill han inspirera unga att tro på sig själva. Ett led i det är att skapa en nätverksträff för unga från olika stadsdelar och företagare.

Shaquille Showe spelade fotboll som barn och som tolvåring blev han erbjuden att provspela för Liverpool. Hans mamma sa dock nej.

– Jag vet inte riktigt varför. Kanske tyckte hon, som ensamstående mamma till fyra barn, att det blev för mycket eller att jag var för ung. Det var en dröm som krossades och jag fick dåligt självförtroende. Glöden för fotboll försvann och när jag var 15-16 år slutade jag spela.

Istället började han hänga med gäng i Kroksbäck, där han bodde.

– Jag hade ingen bra kontakt med min pappa, så de äldre killarna blev mina förebilder. De sysslade med olagliga saker och jag drogs in i det. Jag såg det glamorösa; bilar, kläder och hur jag kunde hjälpa min familj, som hade det tufft ekonomiskt.

När Shaquille Showe var 19 år beslutade han sig att bryta med det livet.

–Jag såg följderna. Jag ville inte att min mamma skulle skämmas för mig. Och jag vill inte heller dö ung.

Så han började söka jobb. I nästan tre år utan att få ett.

– Det var väldigt tufft, jag tappade nästan motivationen. När jag var 21 dog min pappa i cancer och min flickvän, numera fru, fick en hjärnblödning. Jag hade många mörka stunder.

Han lyckades så småningom få ett jobb och nyligen startade han tillsammans med två andra personer ett eget företag inom mediabranschen.

–Jag hittade en gammal intervju med mig från gymnasiet där jag sa att jag ville bli entreprenör. Den visionen har alltid funnits inom mig. För mig är att vara entreprenör att skapa möjligheter för människor.

Det tänker Shaquille Showe även göra i ett projekt där unga från olika områden i Malmö ska mötas och dessutom träffa representanter från lokala företag. Projektet gör han i samarbete med bland andra Malmö stad.

– Syftet med projektet är att inspirera unga att våga tro på sig själva. Inte bara de som har det tufft, utan alla som har drömmar och vill något. Jag vill att unga förmedlar sin kunskap till andra unga.

Deltagarna får även träffa representanter från lokala företag.

– Det är inte så länge sedan jag utmanade mig själv att gå ut och nätverka. Jag åkte till ett nätverksevent och det förändrade mig att se hur underbara människor kan vara. Jag ville ta med mig de här tre dagarna och dela med mig. Ingen gjorde så för mig när jag var ung.

Eventet, som riktar sig till unga mellan 13 och 17 år, kommer att äga rum i centrala Malmö under sportlovet i februari. Detaljerna är inte riktigt spikade, men det blir någon aktivitet och uppträdande.

– Förhoppningen är att det här eventet ska följas av andra.

Publicerad 02 December 2019 00:00