Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför nattklubben på Adelgatan i centrala Malmö.

Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför nattklubben på Adelgatan i centrala Malmö. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Nekades inträde – åtalas för bomb mot nattklubb

Återvände när bomben inte utlöstes

MALMÖ. Två män åtalas för inblandning i sprängdådet mot en nattklubb i centrala Malmö i somras. När bomben inte detonerade första gången ska de ha återvänt till platsen. Motivet kan vara att männen några dagar tidigare nekats inträde.

Enligt åklagaren placerade en 21-årig man ut en kraftig bomb utanför klubben på Adelgatan vid 02.20-tiden den 11 juni. Men något gick fel och bomben gick aldrig av.

En knapp timme senare återvände 21-åringen till platsen. Den här gången i sällskap av en 24-årig man.

"De har därvid tänt på en bomb, som (21-åringens namn) tidigare samma natt placerat på marken och som stått kvar där sedan dess. Explosionen har orsakat omfattande egendomsskador på byggnader och bilar", står det att läsa stämningsansökan.

Att ingen människa kom till skada i samband med händelsen var en ren tillfällighet.

Båda männen åtalas nu vid Malmö tingsrätt för allmänfarlig ödeläggelse. Den yngre av dem åtalas dessutom för försök till allmänfarlig ödeläggelse sedan han misslyckats med att utlösa bomben den första gången.

En viktig del av bevisningen är övervakningsbilder, där åklagaren menar att man kan se när de åtalade placerar ut bomben. Skulle männen fällas riskerar de förutom flera års fängelse även att få betala 125 000 kronor för de skador som uppstod i samband med explosionen.

Motivet för sprängdådet är inte klarlagt, men en teori är att männen några dagar tidigare blivit nekade att komma in på nattklubben.

De åtalade förnekar brott.

Publicerad 25 November 2019 13:26