Foto: Privat

Elscootrar i cykelställ upprör – men kommunen kan inte göra något

"Har ingen möjlighet att reglera särskild scooterparkering"

MALMÖ. Ett cykelställ är till för cyklar. Eller? "Vi har ingen möjlighet att reglera särskild scooterparkering såsom lagstiftningen idag ser ut", säger Jesper Nordlund, trafikplanerare på Malmö stad, till Lokaltidningen.

Det är en läsare som reagerar på att företaget Lime ställt upp ett tiotal av sina elscootrar i ett cykelställ på Östergatan i centrala Malmö. Men enligt kommunens trafikplanerare Jesper Nordlund har företaget inte gjort något fel.

– Jag kan förstå om det uppfattas olämpligt av cyklister, som själva letar efter cykelparkering. Än så länge har vi inga andra direktiv till scooterföretagen än att scootrarna klassas som cyklar i lagstiftningen, och ska därmed framföras och i övrigt användas som cyklar.

Elscootrarna har fått utstå mycket kritik. Inte minst gäller det personer som dumpar fordonen mitt på trottoaren efter användning, vilket kan utgöra en stor fara för funktionshindrade.

– I den mån det är möjligt bör scootrar parkeras i eller intill cykelställ, men de får också ställas upp på annan allmän plats så länge de inte utgör fara eller hinder för annan trafik, konstaterar Jesper Nordlund.

Den som blir irriterad över att elscootrar tar upp plats i ett cykelställ får alltså gilla läget.

– Konkurrensen om allmän platsmark är stor, så initialt gjordes bedömningen om att denna hantering var mest lämplig. Vi har ingen möjlighet att reglera särskild scooterparkering såsom lagstiftningen idag ser ut, säger Jesper Nordlund.

Jonas Mørch är operativ chef på Lime:

– Vi är stolta över att vi följer lokala parkeringsföreskrifter och uppmanar våra åkare att göra detsamma, säger han.

Publicerad 11 October 2019 13:54