"Vi ser en utveckling i Sverige med sprängningar som kopplas till organiserad brottslighet och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att stärka gränsskyddet mot Sverige", säger justitieminister Nick Hækkerup. Foto: Ritzau Scanpix/Claus Fisker/Martin Sylvest

Danmark inför gränskontroll mot Sverige: "Vi ska säkra danskarnas trygghet"

Reaktion på våldsdåd kopplade till svenskar

SKÅNE/SJÄLLAND. Snart får du vara beredd på att visa pass eller legitimation när du ska resa in till Danmark. Bakgrunden är den senaste tidens våldsdåd i Köpenhamn som kopplas till kriminella miljöer i Sverige. "Det här får inte bli vardag. Vi ska säkra danskarnas trygghet", säger danska justitieministern Nick Hækkerup.

Kontrollen införs från och med mitten av november och kommer att ske punktvis. Både färjor, bilar och tåg omfattas.

Beslutet är en reaktion på de skjutningar och sprängdåd i framför allt Köpenhamn som har kopplingar till grovt kriminella i Sverige.

– Vi ser en utveckling i Sverige med sprängningar som kopplas till organiserad brottslighet och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att stärka gränsskyddet mot Sverige, säger justitieminister Nick Hækkerup under en presskonferens.

Den 6 augusti inträffade en kraftig explosion utanför danska skatteverkets kontor i Köpenhamn. Två män hemmahörande i Skåne sitter häktade för dådet.

Tidigare i somras sköts dessutom två unga män ihjäl i Herlev utanför den danska huvudstaden. Morden tros vara en uppgörelse mellan kriminella gäng från Stockholmsområdet.

Förutom gränskontroll kommer det att öppnas ett nytt center för bekämpning av gränsöverskridande brottslighet i Köpenhamn, där dansk och svensk polis ska samarbeta nära varandra.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar den danska gränskontrollen.

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver han i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Men alla är inte lika positivt inställda till den danska regeringens beslut.

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö, är mycket kritisk.

– Det här är ineffektiv symbolpolitik som inte löser något problem utan bara ställer till det för alla svenskar som arbetar i Danmark, eller bara vill besöka landet. Jag är mycket besviken, säger centerpartisten i ett pressmeddelande.

I stället vill han se mer gränsöverskridande samarbete för att knäcka de kriminella gängen.

– Ökat samarbete mot kriminalitet som rör sig över sundet är bra. Men Danmark tackade för ett par år sedan nej till att poliser skulle kunna röra sig över sundet. Att bland annat mc-gäng och Black Cobra kom över ifrån Danmark till Sverige innebar inte att Sverige införde gränskontroller.

Publicerad 10 October 2019 08:56