Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Bakslaget: Handstilsprov tyder på att polisen gripit fel person

19-åring släppt ut häktet

MALMÖ. Den 19-årige man som suttit häktad för inblandning i mordet på småbarnsamman Karolin Hakim i Malmö har släppts. Ett handstilsprov tyder på att polisen gripit fel person.

Mannen har suttit häktad i en veckas tid som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. För att kunna hålla mannen fortsatt frihetsberövad krävs att misstankarna stärks. Men åklagare och polis har inte lyckats hitta tillräckligt med bevis mot 19-åringen.

– För att kunna begära honom häktad på sannolika skäl måste misstankarna mot honom stärkas och det har utredningen inte kunnat visa. Han ska alltså släppas fri, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist i ett pressmeddelande.

Orsaken till att mannen greps var att han varit uppsatt som ägare till bilen som användes vid mordet. Men den uppgiften visar sig nu vara felaktig.

– Alla misstankar som har riktats mot honom har att göra med att han har stått som ägare till den här bilen. Men han är inte ägare. Det är någon annan som har registrerat bilen på honom, säger mannens försvarsadvokat Therese Ståhlnacke till Kvällsposten.

Tidigare i veckan fick 19-åringen göra ett så kallat handstilsprov. Resultatet visar att någon annan förfalskat mannens namnteckning på ägarbeviset.

– När det gäller den här handlingen innehöll den dessutom felaktiga personuppgifter vilket gör att det blir extra tydligt att det inte är han som har undertecknat den, säger Therese Ståhlnacke.

Mannen, som häktades för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök, uppges dock fortfarande vara "aktuell i utredningen".

– Men jag räknar med att han snart blir avskriven, säger Therese Ståhlnacke till Kvällsposten.

Lokaltidningen har tidigare kunnat rapportera att 19-åringen omöjligen kunnat befinna sig på Sergels väg vid tidpunkten för mordet på Karolin Hakim. Anledningen är att mannen vid tillfället deltog i en rättegång.

Enligt chefsåklagare Anna Palmqvist fortsätter utredningen nu med nya förhör och tekniska undersökningar.

Publicerad 05 September 2019 08:36