Polisens regionala insatsstyrka deltog i den stora insatsen

Polisens regionala insatsstyrka deltog i den stora insatsen Foto: malmopolis (Instagramkonto)

Man gripen efter stort polispådrag i centrum: "Ett vapen är anträffat"

Större område avspärrat

MALMÖ. Under onsdagseftermiddagen pågick en stor polisinsats i centrala Malmö. En man med vapen hade barrikaderat sig i en bostad men kunde efter tre timmars stillestånd till slut gripas. Det är tredje gången på kort tid som boende i området möts av avspärrningsband på grund av en allvarlig händelse – mitt på ljusa dagen.

Klockan var 13.15 när polisen larmades till en fastighet på Spångatan mellan Triangeln och Möllevången. Både polisens regionala insatsstyrka och förhandlare skickades till platsen.

Ett större område spärrades av mellan Södra Förstadsgatan och Norra Skolgatan.

– Vi försöker avvärja en situation. Bedömningen är att det inte ska vara någon fara för allmänheten, säger Peter Kjällkvist vid polisens ledningscentral.

Enligt uppgift hade polisen även placerat ut en eller flera prickskyttar på närliggande hustak.

– Det är inget jag kan kommentera, säger Peter Kjällkvist.

Klockan 16.10 meddelade polisen att en person var gripen.

"En man i 30-årsåldern är gripen misstänkt för grovt vapenbrott. Ett vapen är anträffat", skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt en källa till Sydsvenskan var det "en känd våldsman" som befann sig i den aktuella bostaden. Utöver grovt vapenbrott misstänks han även för framkallande av fara för annan och narkotikabrott för eget bruk. Mannen har anhållits men vårdas för tillfället på sjukhus, där han bevakas av polis dygnet runt.

Händelsen påverkade flera verksamheter i området. Triangelns förskola, som hamnade innanför avspärrningen, fick order om att hålla barnen inomhus.

På närliggande Monbijouskolan blev det däremot aldrig aktuellt med vare sig någon in- eller utrymning.

"Polisen säger att det inte har något att göra med skolan. Man kan komma och hämta sina barn som vanligt. Polisen har inte gett oss några restriktioner, men för trygghets skull har vi valt att inte ha några barn ute på lilla skolgården", står det att läsa på skolans hemsida.

Det är tredje gången under augusti som polisen rycker ut till området mitt på dagen på grund av allvarlig brottslighet.

Den 8 augusti upptäcktes misstänkt sprängmedel på Monbijouskolans gård. Dagen därpå ryckte polisen ut till skolan av samma anledning.

– En av dagarna upptäckte en lärare hur en elev på fritidshemmet lekte med ett föremål. Det visade sig vara sprängdeg, har polisens presstalesperson Calle Persson tidigare sagt till Lokaltidningen.se.

En teroi är att någon försökt gömma sprängmedlet på platsen. De två händelserna rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men det finns ännu ingen frihetsberövad i ärendet.

Publicerad 28 August 2019 14:50