Foto: Caspian Lagerin/Adobe Stock

Zombieexperten: Skåne ligger bra till när apokalypsen är här

APOKALYPS. Tänk dig följande scenario. Det är mörkt. Det regnar nästan hela tiden. Elen kommer och går. Det finns inga bussar, inga tåg, inga fungerande sjukhus. Vägarna är förstörda och bensinen är slut för länge sedan. Där gränsen tidigare gick mot resten av Sverige finns en kilometerbred vallgrav och bron till Danmark har rasat ner i sundet. Stockholm svek, Danmark kom aldrig till undsättning, resten av världen är tyst. Muterade jättefiskar med omättlig aptit simmar runt, runt Skåne som en sista hälsning från utomjordingarna som just lämnat det forna landskapet i spillror.

Av
Åsa Meierkord

Lokaltidningen ställde ett par frågor till Jimmy Wallin, Zombiekunnig serieskapare som bland annat illustrerat en bok om överlevnad under zombiekatastrofer, om vad han tror skulle kunna hända då.

Vem skulle ta kommandot?

– En del av mig vill gärna svara Björn Ranelid. Jag kan se honom i en slags oväntad hjälteroll här, lite som Tom Jones i filmen ”Mars Attacks”

Vad skulle vara till vår fördel för att klara oss?

– Först och främst att Skåne är så bördigt. Att vi kan odla vår egen mat och proviantera inför vinterhalvåret är viktigt i ett sådant scenario. Om nu hav, sjöar och skogar kryllar av muterade djur så är jakt en onödig risk att ta. Bättre att köra på säkra kort där vi inte riskerar att anfallas av olika mutationer som vi inte förstår oss på. Hur skulle våra kroppar reagera på att äta kött från dessa muterade monster? Innebär det någon smittorisk? Nej, är bättre att sikta på ett jordbrukssamhälle. Om vi ska överleva och dessutom försöka bygga en ny civilisation så är trygghet en viktig del av det hela. Att kunna äta sig mätt och undvika farliga situationer är två viktiga ingredienser för att det ska fungera.

Vad skulle vara till vår nackdel?

– Att vi inte kan ta oss någonstans då Skåne plötsligt blivit en ö omgivet av ett hav fullt av hungriga mardrömsvarelser. Här måste vi verkligen tänka till så att vi bygger för framtiden. Självförsörjning är nyckeln då vi inte längre har varken import eller export.

Med vem skulle vi försöka få kontakt och samarbeta med?

– Om både resten av landet och Danmark redan svikit oss så blir det genast mycket svårare, speciellt då bron är raserad. Vi klarar oss nog ändå, som Edvard Persson sjöng en gång i tiden.

Vad tror du att vi skulle vara gladast över att vi fortfarande hade kvar?

– Hasse Kvinnaböske. Trygghet och värme är viktigt för att vi ska må bra. Han utstrålar båda delar.

Publicerad 18 August 2019 00:00