En kvinnai Colorado röker cannabis, som avkriminaliserades i den amerikanska delstaten 2014.

En kvinnai Colorado röker cannabis, som avkriminaliserades i den amerikanska delstaten 2014. Foto: Ritzau Scanpix/Søren Bidstrup

Så vill regeringen skärpa kampen mot narkotika

Den restriktiva linjen ligger fast

SVERIGE. Samtidigt som flera länder lättar på narkotikalagstiftningen väljer den svenska regeringen att gå i motsatt riktning.

Under en pressträff nyligen meddelade inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren att den restriktiva synen på narkotika ligger fast. Några planer på att legalisera bruket av cannabis, som i exempelvis Kanada eller delstaten Colorado i USA, finns inte.

Samtidigt har den nuvarande strategin mot narkotika inte minskat användandet av droger i Sverige. Därför får Polismyndigheten i uppdrag att förstärka sin bekämpning av illegal handel med narkotika.

Regeringen vill även se över lagen så att postanställda ska få rätt att kontrollera och stoppa försändelser med narkotika.

– Att tillgången och missbruket av narkotika ska minska i samhället är ett prioriterat arbete för regeringen. Genom att bekämpa narkotikabrottsligheten kan vi försvåra finansieringen av den organiserade brottsligheten. Så ökar vi tryggheten och skapar ett starkare samhälle, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

En annan nyhet är att Brottsförebyggande rådet (Brå) får i uppdrag att kartlägga den svenska narkotikamarknaden. Senast en liknande studie gjordes var för över tio år sedan.

Publicerad 16 August 2019 00:00