"Vi måste undersöka om vi har det rätta skyddet", säger statminister Mette Frederiksen (S) Foto: Ritzau Scanpix/Keld Navntoft

Danmark vill stärka gränsen mot Sverige

Explosion kopplas till kriminella i Sverige

KÖPENHAMN. Den danska statsministern vill stärka gränskontrollen mot Sverige. Utspelet kommer sedan en man hemmahörande i Skåne gripits misstänkt för sprängdådet mot skattemyndigheten i Köpenhamn. "Vi måste undersöka om vi har det rätta skyddet", säger statsminister Mette Frederiksen (S) enligt Danmarks Radio.

Sedan årsskiftet har nio sprängdåd inträffat i Köpenhamn. Ett av dåden visar sig ha kopplingar till kriminella miljöer i Sverige, vilket fått den danska statsministern att reagera.

– Det här är ett angrepp på våra myndigheter och vår säkerhet, säger Mette Frederiksen (S).

Därför har statsministern väckt frågan om dansk polis ska börja kontrollera personer som kommer från Sverige.

Men alla politiker i Danmark är inte imponerade av utspelet.

– Vi ska akta oss för att hänfalla åt snabba fixlösningar som gränskontroll på grund av enskilda händelser. Symbolpolitik som gränskontroll har generellt inte löst så mycket, säger Kristian Heegaard från Radikale Venstre.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) att han respekterar Danmarks vilja att stärka gränskontrollen ”i syfte att hålla kriminella kort, så väl i Danmark som på väg in i landet.”

Han påpekar att Sverige själv sett positiva effekter sedan landet införde den tillfälliga gränskontrollen efter flyktingvågen 2015.

"När vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige.”

Publicerad 15 August 2019 00:00