På torsdagsmorgonen började Trafikverket inspektera skadorna som är mycket omfattande.

På torsdagsmorgonen började Trafikverket inspektera skadorna som är mycket omfattande. Johan Nilsson / TT Ritzau Scanpix

Då beräknas tågen kunna gå igen: "Skadorna är väldigt omfattande"

Problemet löst tidigast på måndag

HÄSSLEHOLM.

Trafikverket har inspekterat klart skadorna efter onsdagskvällens storbrand vid järnvägen i Hässleholm. Tidigast på fredag nästa vecka kan tågen börja rulla igen. Bussar finns bara i mycket begränsad omfattning och resenärer uppmanas att undvika Hässleholm.

Av
Anders G Bergquist

Marek Stefaniak

Presstjänsten på Trafikverket är totalt nedringd och har satt in extra resurser.

– Det här är ett jättelikt problem, Hässleholm är en av våra allra största knutpunkter med väldigt många tåg som går varje dag, säger Sara Lindström som är kommunikatör på Trafikverket.

Nu när det blivit ljust på morgonen har personal kunnat börja inspektera skadorna, av säkerhetsskäl har de inte fått vistas ute på spåren under natten.

– Det enda vi vet är att skadorna är väldigt omfattande, Sara Lindström.

Inledningsvis uppgav Trafikverket att tågen skulle kunna börja gå igen på måndag. Men efter att Trafikverket undersökt platsen ordentligt ändrades prognosen till fredagen den 28 augusti.

"En brygga som bär upp kontaktledningen har rasat ner över spåren. Det finns rapporter om att rälsen böjts upp när stålet utvidgats i hettan från branden. Även signalkablar kan vara skadade.", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sara Lindström berättar att det bara i väldigt begränsad omfattning kommer att finnas ersättningsbussar. Orsaken är att tågbolag som SJ och Skånetrafiken helt enkelt inte fått fatt i tillräckligt många.

– Det är inte så lätt, men vår bestämda uppmaning är att välja bort Hässleholm och åka andra resvägar istället, förklarar Sara Lindström.

Branden utbröt tidigt på kvällen den 14 augusti i lokaler precis intill järnvägen. Både spår och kontaktledningar påverkas och under kvällen och natten har allmänheten uppmanats att hålla sig inne med fönster och dörrar stängda. Polisen misstänker att branden är anlagd och händelsen rubriceras som grov mordbrand.

Se en video från branden nedan (Foto: Justin Koenig):

Publicerad 15 August 2019 07:00