Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Svensk man misstänks för sprängdåd i Köpenhamn – greps i Malmö

Flera husrannsakningar och förhör i Skåne under natten

KÖPENHAMN/MALMÖ. En svensk man har anhållits misstänkt för sprängdådet mot skatteverket i Köpenhamn. Mannen kunde gripas av svensk polis i Malmö. "Under gårdagskvällen och natten har ett antal förhör hållits med personer i Skåne och flera husrannsakningar har gjorts", säger Jörgen Bergen Skov, chefspolisinspektör i Köpenhamn.

Av
Marek Stefaniak

Anders G Bergquist

Gripandet i Malmö skedde under natten till onsdagen efter ett nära samarbete mellan dansk och svensk polis.

– Vi har varit delaktiga så tillvida att vi hjälpt till med gripandet och olika detaljer kring det. Jag kan inte säga mycket mer, eftersom det är ett danskt ärende, säger Nils Norling som är pressinformatör vid polisen i Malmö.

Polisen söker också efter en svensk medborgare, en 23-årig man, för medhjälp i sprängdådet.

– Det är en internationell efterlysning så vi söker efter honom i hela världen, säger chefspolisinspektör Jørgen Bergen Skov.

Under onsdagen har den anhållne mannen begärts utlämnad och antingen kan han frivilligt gå med på det, eller så häktas han i väntan på att det kan hållas förhandling om utlämning.

Om han går med på att utlämnas kan en häktningsförhandling, ett så kallat grundlovsförhör, hållas i Köpenhamn om några dagar.

I samband med gripandet kunde polisen även säkra bevisning.

– Vi har beslagtagit en bil som vi förmodar har använts av gärningsmännen, berättar Jørgen Bergen Skov.

Han vill inte berätta vad som ledde fram till gripandet i Malmö.

Det var på kvällen den 6 augusti som en explosion inträffade utanför danska skatteverkets kontor på Østerbro i Köpenhamn. De materiella skadorna blev omfattande och en person fick uppsöka vård efter att ha träffats av splitter.

Enligt polisen användes ett industriellt sprängmedel med mycket kraftig verkan vid explosionen.

Några dagar senare inträffade ytterligare en explosion utanför en polisstation i Köpenhamn. Polisen ser dock ingen koppling mellan händelserna.

Publicerad 14 August 2019 09:43