"Jag menar att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång", säger Magnus Olsson. Foto: Adobe Stock/Pressbild

Sverigedemokraterna: Inför slöjförbud i Malmös skolor

Beskrivs som "islamistisk symbol"

MALMÖ. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Sverigedemokraterna ett slöjförbud i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Enligt partiet signalerar slöjan ojämställdhet mellan flickor och pojkar.

Förslaget hämtar inspiration bland annat från den integrationsplan som antagits i Staffanstorps kommun.

Författarna till motionen menar att slöjan är en islamistisk symbol som symboliserar religiös underkastelse samt påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor.

– Jag menar att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar också om att barn ska få möjligheten att vara barn och att samhället måste stå upp för våra grundläggande och traditionella värderingar, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD) i en kommentar.

Sara Wettergren (L) är ordförande i grundskolenämnden. Hon ser ingen anledning att införa ett slöjförbud i Malmös skolor.

– Ett slöjförbud är inte rätt väg att lösa hederproblematik och religiöst tvång. Jag tror till och med att förbud kan få motsatt effekt då dem det verkligen berör – barnen – riskerar att hamna i kläm. Det hjälper inte att peka med hela handen från politikens sida i en komplex fråga, särskilt inte om effekten inte blir den önskade. Det är därför inte aktuellt att införa slöjförbud i Malmös skolor.

Publicerad 08 August 2019 08:36