Hasse Andersson.

Hasse Andersson. Foto: Ida Asplund Ådahl/Arkiv

"Jag har fått göra allt – något jag är mycket tacksam över"

Hasse Andersson sa adjö till avskedsturné och fokuserar på det roliga

SOMMAR.

Sommartid är tid för spelning för Hasse Andersson. Inför året hade han planerat en avskedsturné, men de långa väntettiderna som tillhör turnérande fick honom att tänka om. Nu har han beslutat sig för att bara göra sådant han tycker är roligt. "Jag började för 40 år sedan och har fått göra allt. Nu unnar jag mig att ta mig an det jag tycker är roligt", säger artisten.

Av
Ida Asplund Ådahl

Medverkan i Melodifestivalen, senare programledare i densamma. Genombrott med Änglahund och sedan som nästan en nystart av karriären vid 67-års ålder när Skuld och gröna skogar slog sig in i svenskarnas hjärtan via Mellon. Mycket har hänt under de dryga 40 åren Hasse Andersson har stått på scenen.

– Det blev stor uppståndelse kring Änglahund men jag hade aldrig kunnat drömma om att något liknande, och faktiskt ännu större, skulle hända när jag hade fyllt 67. Det är helt fantastiskt, säger Hasse Andersson.

Han beskriver att han inte kan röra sig ute en dag, oavsett var han befinner sig, utan att personer – ofta yngre – kommer fram för att ta en selfie.

– Jag har blivit en barnprofil sedan ett tag tillbaka. Jag har förståss gjort barnmusikaler och barn-tv tidigare. Men Guld och gröna skogar blev verkligen ett lyft och när jag spelar på olika platser är det barn som har gjort egna skyltar som det står Hasse Andersson på. Det är jätteroligt och man blir varm i hjärtat när jag får teckningar och avlagda och förbrukade nappar skickade till mig, säger Hasse Andersson.

Det saknas inte saker att göra i Hasse Anderssons liv och sommaren är en period då det ofta händer mycket. Under sommaren kommer han att dyka upp på olika platser och spela, bland annat på Hx-festivalen i Helsingborg i början av augusti. Men den avskedsturné han hade planerat för året bestämde han sig för att ställa in, även om han tänker trappa ner.

– Jag fick lite panik när jag tänkte på det. Jag kommer att trappa ner efter sommaren men jag kommer att fortsätta med lättare spelningar som Monica (hustrun, reds.anm) och jag kan göra tillsammans. Men när jag tänker på att sitta av tiden på hotellrum eller vid en flygplansgate – det är jag för rädd om min tid som jag har kvar för att göra. Nu väljer jag de saker jag vill göra. Jag gör hellre en spelning där Monica är med och vi kan göra en utflykt av det och äta på någon bra restaurang på orten, säger Hasse Andersson.

Han sammanfattar karriären som bland annat inneburit drygt 20 album som "fantastisk" och menar att han känner ödmjukhet inför det han har gjort och uppnått.

– När jag hade släppt första singelplattan hade jag tre mål – efter ett år skulle jag byta bilen, två år renovera köket och efter tre år renovera hela huset. Nu har jag haft flera hus, säger han och skrattar.

– Men det roligaste är all kärlek och sympatibevis jag får från människor. Det är många som hälsar och morsar på mig, barn som kommer fram och kramar mig om benen – det är fantastiskt roligt och roligt att kunna ha bidragit med sånger som betyder något för människor.

När man hållit på så länge och nått många stora framgånger kanske det är lätt att ta det för givet?

– Jag ser ödmjukt på livet och det har nog med att göra hur man är som människa. Jag har bland annat jobbat med barn med funktionsnedsättning och är särskollärare från början. Jag har varit med om och sett de som har det svårt och det gör en kanske lite mer ödmjuk.

Du har ju själv diabetes och engagerar dig i Forget Diabetes. Hur har det påverkat ditt liv och karriär?

– Det är klart att det har varit svårt att äta bra under turnérande men jag har klarat mig bra. Jag ser hur diabetes sprider sig och har många i min närhet som har drabbats av sjukdomen. Det känns angeläget att engagera sig och är något som jag kan använda mitt kändisskap till.

Förutom en ödmjukhet inför livet ser Hasse Andersson att skapa trevliga stunder så ofta som möjligt.

– Det där med att ha det mysigt blir viktigare ju äldre man blir, känns det som. I sommar ser jag mest fram emot att packa picnickkorgen med kaffe och så åker jag, Monica och hunden till Torekov och båten och far ut på böljorna. Gärna med barnbarnen som gillar att bada. Jag är inte den där som planerar sommaren in i minsta detalj utan tar det gärna som det kommer. Jag är gärna på Bjärehalvön, men Monica och jag reser gärna till Palma på Mallorca eller till vårt hus i Florida.

Personligt

Namn: Hasse Andersson.

Ålder: 71.

Bor: Ängelbäcksstrand på Bjäre.

Familj: Hustrun Monica, två egna barn, styvdotter, en fosterson och barnbarn, hund.

Aktuell: Har bland annat allsång i Örkelljunga 19 juli, Eslöv 8 augusti. Spelar på Hx-festivalen i Helsingborg 3 augusti och i Klippan 31 augusti.

Hasses sydsvenska sommarpärlor

Bjärehalvön - "En oas på alla sätt med många fina krogar, stränder och bokskogar".

Helsingborg - "En fin stad och mysigt att ta färjan till Helsingör och strosa omkring på gågatorna".

Kåseberga - "Åker gärna dit och utforskar omnejderna och äter gärna på skånska gästgivaregårdar".

Publicerad 19 July 2019 07:00