Karolinska Institutet söker par som är villiga att testa ett manligt preventinmedel.

Karolinska Institutet söker par som är villiga att testa ett manligt preventinmedel. Foto: WavebreakMediaMicro/Adobe Stock

Manligt preventivmedel testas: "Målet är att öka jämställdheten"

Forskare söker efter par som kan dela i studien

SVERIGE.

På Karolinska Institutet i Stockholm söker två forskare nu efter par som är villiga att testa ett manligt preventinmedel. Studien ska pågå i cirka två års tid, och förhoppningen är att det ska leda till större jämställdhet kring frågan om hur många barn man vill ha.

Av
Cesar Fältskär

Karolinska Insitutet är på framåtmarsch, och forskare undersöker nu möjligheterna kring att få fram ett manligt preventinmedel. Studierna har nu gått så långt att man söker efter flertalet par som är villiga att testa medlet. Preventinmedelet består av en gel som smörjs in på axlar och överarmar en gång om dagen, och innehåller medel som förminskar spermieproduktionen.

– Det är oerhört många som är intresserade och hör av sig men sen får vi se hur många som slutligen är med i studien, säger en av forskarna, Helena Kopp, till Aftonbladet.

Studien kommer att gå igenom olika faser. Först en hälsokontroll för att kontrollera parens friskhet, och att mannen har normalt fungerande spermier. Efter det är klart kan hormonbehandligen påbörjas.

– Under tiden kontrollerar man att spermieproduktionen går ned och att mannen mår bra. När mannens spermie prudktion är så pass låg att man säga att han är steril går man in i effektivitetsfasen av studien då man ska följa kvinnan under 13 menscykler.

Behandlingen är dock inte helt riskfri. Det finns en liten risk för att gravid för kvinnan, men det är inget man räknar med. Hos mannen ser man inte många biverkningar, förutom att sexlusten kan öka något.

Förhoppningen är att paren ska tycka att det funkar bra, och kunna etablera preventinmedlet på marknaden.

– Att vi äntligen ska få ett riktigt effektivt preventinmedel för män så att de också i större utstäckning kan välja om de faktiskt vill ha barn eller inte. Att både mannen och kvinnan ska ta ett ordentligt gemensamt ansvar för att planera sina graviditeter – att det här ska leda till jämställdhet i för hur många barn man vill ha och när vill ha dem.

Publicerad 14 July 2019 00:00