Bloggansvarig fick hotmejl från den kommunanställde tjänstemannen.

Bloggansvarig fick hotmejl från den kommunanställde tjänstemannen. Foto: Adobe stock

Kommuntjänsteman hotade bloggare för inlägg

Ville att kritik mot socialtjänsten skulle tas bort

MALMÖ.

En anställd på Malmö stad har hotat ansvariga på Familjehemsbloggen med förtalsanmälan om inte ett inlägg tas bort. Kommunen ber nu om ursäkt.

Av
Mattias Grenholm

"Föräldrar" till familjehemsplacerade unga kan publicera texter om sitt vardagsliv på en blogg som heter Familjehemsbloggen.

I en text som nyligen publicerats där kritiserar en person socialtjänsten för bristande stöd och att detta gör att hon beslutat sig för att säga upp placeringen.

En tjänsteman på Malmö stad har reagerat på detta inlägg och i tre mejl uppmanat de ansvariga för Familjehemsbloggen att ta bort texten. Detta är Skånska dagbladet först med att rapportera.

I det sista av de tre mejlen skrev tjänstemannen att texten är detaljrik och kan leda till andras missaktning: "Ni uppmanas att ta bort materialet som "x" skrivit annars kommer rättsliga åtgärder övervägas. Ni har 15 dagar på er att ta bort texten", står det i mejlet.

De ansvariga på Familjehemsbloggen anser inte att blogginlägget innehåller uppgifter som gör att andra kan identifiera någon person. De anser dessutom att de hotande mejlen från tjänstemannen var mycket obehagliga och att det faktum att en anställd på Malmö stad kontaktat bloggen röjer sambandet mellan den anonyma texten och Malmö stad.

De har begärt och fått en ursäkt av Malmö stad och kommunen tar nu avstånd från hur den anställde agerat.

– Personen har försökt agera jurist och gått utanför sina befogenheter. Det hela är mycket olyckligt och vi har haft ett samtal med personen, säger Örjan Eskengren på Malmös arbetsmarknads- och socialförvaltning till Skånska dagbladet.

Publicerad 08 July 2019 08:00