Tre män åtalas efter att de utpressat en man i 30-årsåldern att betala en skuld på 200 000 kronor.

Tre män åtalas efter att de utpressat en man i 30-årsåldern att betala en skuld på 200 000 kronor. Foto: Mostphotos.com

Krävdes på stor summa pengar – nu åtalas tre män

Misstänks ligga bakom sprängdåd vid offrets bostad

MALMÖ.

Tre personer hävdade att mannen i 30-årsåldern hade en skuld på 10 000 kronor. Successivt höjdes den påhittade skulden och till slut kontaktades mannens pappa som krävdes på 200 000 kronor. Samtidigt ska en pyroteknisk sats detonerat vid offrets bostad för att få honom att betala. Nu åtalas tre män i Malmö tingsrätt misstänkta för försök till grov utpressning.

Av
Andreas Holm

Upprinnelsen till brottet bottnar i ett bråk i centrala Malmö i slutet på förra året. Trion ska enligt åtalet attackerat mannen och en bekant när de var på väg till sin bil. Männen ska ha hävdat att mannen försökt köra på dem efter en knarkaffär.

– De har sagt till min pappa att jag kommer hamna mellan två lakan, jag tror de menar en liksäck, uppger offret i ett förhör.

Trion ville först och främst ha 10 000 kronor av mannen för den påstådda incidenten. Skulden växte successivt och var inom kort uppe i 200 000 kronor. En affärsbekant till offret och hans pappa ska ha träffat utpressarna på ett gatukök i Staffanstorp där de diskuterat om ett möte med de inblandade.

I januari tidigare i år träffade utpressarna mannens pappa på ett köpcentrum i Malmöområdet. Då ska skulden ha växt till 200 000 kronor och om den inte betalades skulle mannen i 30-årsåldern skadas.

– Jag tyckte det var en hittepå summa de krävde. De kunde inte med ord säga varför NN var skyldiga dem pengar, uppger pappan i ett förhör.

Några pengar betalades aldrig trots att utpressarna flera gånger hörde av sig. I slutet av januari detonerade en pyroteknisk sats vid mannens bostad som enligt åklagaren "varit ägnad att framkalla allvarlig fruktan". Ingen var hemma i bostaden vid tillfället. I februari togs ytterligare kontakter då utpressarna berättade att pappan nu övertagit sin sons skuld. Händelserna polisanmäldes och både mannen och hans pappa har pekat ut trion i en fotokonfrontation.

Polisen har kartlagt trions kontakter mellan varandra och offret via telefon och sociala medier där bland annat ordet bomb nämnts. De har även spårat två av männens mobiltelefoner som visar att de befann sig i området där sprängningen ägde rum.

Männen, 23, 28 och 31 år gamla och hemmahörande i sydvästra Skåne, förnekar samtliga brott. Två av männen åtalas för försök till grov utpressning genom att försöka få mannen och hans pappa att genom hot och sprängdådet betala pengarna. 28-åringen misstänks för medhjälp till försök till grov utpressning då han enligt åtalet "förmedlat uppgifter om NN och medverkat vid mötet" på köpcentrat.

Publicerad 26 June 2019 00:00