Foto: Ritzau Scanpix

Gränspolisens kontroll under eldfest får kritik

"Inte första gången de blir ifrågasatta på grund av utseende"

MALMÖ.

När en eldfest arrangerades i Malmö folkets park var gränspolis på plats och gjorde kontroller – något som har väckt starka känslor. "Det är inte inte första gången de blir ifrågasatta på grund av sitt utseende", säger Omid Mahmoudi, på Ensamkommandes förbund i Malmö.

Under den eldfest som arrangerades i Folkets park i Malmö på tisdagen, och som brukar locka tusentals besökare, var civilklädda gränspoliser på plats – något som har upprört både besökare och arrangörer.

– Jag var väldigt frustrerad, ledsen och arg. Vi har ordnat fest, en traditionell fest som alla Malmöbor behöver, men väldigt många kommer inte att få möjligheten att vara där, säger Omid Mahmoudi som var med och arrangerade festen, till Sveriges Radio.

Tommy Brännström, chef för gränspolisen i region syd vet inte exakt varför gränspolisen var på plats. Men förmodligen handlade det om att kolla upp tips eller för att kontrollera om det fanns personer där som saknar rätt att vara i Sverige, menar han.

– Gränspolisen bör vara ett naturligt inslag i dagens samhälle. Man vet att vi gör kontroller, man vet att vi finns. Jag kan inte tycka att det är jättekonstigt att vi också besöker den här typen av arrangemang. Det finns inga fredade zoner i Sverige, säger han till SR.

Eldfesten (Chaharshanbe Suri) är en återkommande folkfest i Folkets park där alla, oavsett nationalitet, ålderm religion och etnicitet är välkomna. Traditionen är att besökarna hoppar över sju små eldar.

Publicerad 21 March 2019 08:00