Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Kyrkogårdschef: "Vi jobbar i en uppförsbacke"

Försöker hitta metoder att minska stölderna på kyrkogårdarna

MALMÖ. Sedan förra sommaren har ett 30-tal stölder på kyrkogårdar runt om i Malmö polisanmälts. De flesta sker på Östra kyrkogården. Polisen och kyrkogårdsförvaltningen står handfallna i kampen mot tjuvarna.

Av
Andreas Holm

– Vi jobbar i en uppförsbacke. Det är förskräckligt att det inte finns någon respekt för gravplatserna, men vi har väldigt svårt att sätta stopp för stölderna, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef vid kyrkogårdsförvaltningen i Malmö, som ansvarar för drift och skötsel av stadens arton kyrkogårdar.

På bara Östra kyrkogården ska ett område på cirka 60 hektar bevakas, och det är speciellt svårt där det finns grönområden med buskage och häckar att gömma sig bakom. Vid minneslunden har kopparskulpturen "Kretslopp" av malmökonstnären Fred Åberg plockats bort på grund av stöldrisken. Flera anhöriga har vid besök upptäckt att gravstenar skändats och kopparkors eller andra metallföremål stulits.

– Det är helt omöjligt för oss att bevaka alla områden, även fast vi samarbetar med både vaktbolag och polisen och låser grindarna nattetid. Det är många kvarter att täcka och lätt att gömma sig, säger Sven-Erik Aspeklev.

Polisen rapporterar att ett 30-tal stölder på kyrkogårdar polisanmälts sedan förra sommaren.

– Det är så otroligt onödigt. Att människor inte ens respekterar kyrkogårdar och gravplatser. Det är svårt att hitta några misstänkta, då många utför stölderna i skydd av mörkret och att de saknas vittnesmål, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Sven-Erik Aspeklev berättar om att allt från kors, utsmycknigar till bokstäver på gravstenar har huggits bort.

– Man läser ju att koppartak och kopparledningar stjäls och det är ju inte bra. Men när tjuvarna ger sig på gravar... Det är hemskt.

Lokaltidningen har tidigare berättat att kyrkogårdförvaltningen arbetat förebyggande genom att id-märka stöldbegärliga saker.

Vad gör ni mer att försöka minska stölderna?

– Vi tittar redan nu på hur vi skulle använda belysning på ett tryggt och säkert sätt. Vi har bland annat en belysningsplan för Östra kyrkogården där vi ska öka flödet av ljus på både genomfarts- och gångvägar. Det är ett sätt att försöka minska stölderna.

Har ni funderat på att kameraövervaka kyrkogårdarna?

– Ja, det har varit uppe för diskussion, men det är inte så enkelt. Det krävs tillstånd och jag vet inte riktigt om kameror är den enda eller rätta lösningen. Arbetet med att minska stölderna ligger högt på vår agenda.

Publicerad 17 September 2018 13:56