Filmproducenten Sofie Palage kommer från Ystad, bor i Malmö och jobbar på filmbolaget Warner bros i Stockholm.

Filmproducenten Sofie Palage kommer från Ystad, bor i Malmö och jobbar på filmbolaget Warner bros i Stockholm. Foto: Per Ingridz

Missbruk och kärlek skildras i ”Trädgårdsgatan”

YSTAD.

Filmproducenten Sofie Palage, uppvuxen i Ystad, är just nu aktuell med filmen ”Trädgårdsgatan”. Handlingen är löst baserad på hennes egen uppväxt och skildrar så väl missbruk som värme och kärlek.– Ofta när missbrukare porträtteras på film blir det ganska platta porträtt, säger hon.

Sofie Palage har tidigare bland annat arbetat med Wallander-filmerna, även de inspelade i Ystad.

– Jag gjorde 13 Wallander-filmer under två år. Jag tyckte att det var jättekul, vi var många unga i teamet och eftersom det pågick så länge kunde man bli befordrad under projektets gång. Det var som en filmskola för mig, säger hon.

Hon har nyligen fått en fast anställning som producent på filmbolaget Warner bros i Stockholm, men har innan det under flera år växlat mellan att göra mindre produktioner på det egna bolaget Primodrom och att jobba med större produktioner.

Filmen ”Trädgårdsgatan” är producerad av just Primodrom, regisserad av Olof Spaak och inspelad i trakterna i och omkring Ystad. Historien kretsar kring två barn som växer upp med missbrukande föräldrar. Den är löst baserad på hennes egen uppväxt, men efterhand som manuset växte fram antog det en mer fiktiv karaktär.

– Det var inte vår ambition att skriva en sann historia. Gunnar A.K Järvstad som skrev manuset känner mig och min historia väl, men har också intervjuat andra missbrukare i arbetet. I slutändan hamnade det ganska långt ifrån verkligheten.

Varför ville ni göra en film om missbruk?

– Ofta när missbrukare porträtteras på film blir det ganska platta porträtt. Missbruket är det enda som de är. Det här är en film som också handlar om kärlek och familj. Det är viktigt att det inte bara blir dåligt, inget är bara svart eller vitt. Samtidigt skildrar vi också problemen med att växa upp med missbrukande föräldrar.

Arbetet med filmen har genomförts med små ekonomiska medel och mycket vilja. Budgeten var på drygt 600 000 kronor, att jämföra med en ”normal” lågbudgetfilm som, enligt Sofie Palage, har en budget på ungefär 10 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada över att den ska gå upp på bio och att den har gått bra på flera filmfestivaler ute i Europa, trots att vi inte fick något stöd från Svenska filminstitutet. Vi kommer som en underdog som klarade det här mot alla odds. Det tog oss ett och ett halvt år att bli klara med filmen och vi har fått gå in med en massa privata pengar.

Vad har du för förhoppningar på den?

– Jag hoppas att många kommer se den, trots att det inte är någon komedi Jag hoppas också att vi kan få den potentiella publiken att förstå att det inte är en nattsvart film utan att den innehåller kärlek och ljus. Sedan hoppas vi förstås på Guldbaggenominering nästa år. Samtidigt är vi superglada och stolta över var vi är idag – att filmen går upp på bio och visas på festivaler.

”Trädgårdsgatan” visades nyligen på BUFF-festivalen i Malmö och har biopremiär den 3 augusti.

Publicerad 29 March 2018 12:00