I en motion till kommunstyrelsen i Malmö vill Nima Gholam Ali Pour (SD) att arbetet mot antisemitism stärks.

I en motion till kommunstyrelsen i Malmö vill Nima Gholam Ali Pour (SD) att arbetet mot antisemitism stärks. Foto: Pressbild/Wikipedia

Sverigedemokrat vill att arbetet mot antisemitism stärks

"Måste hitta verktyg för att motverka hatbrott mot judar"

MALMÖ. Efter den senaste tidens attacker mot judar och demonstrationer där deltagare skanderat antisemitiska slagord, kräver Sverigedemokraterna att Malmös politiker agerar. I en motion till kommunstyrelsen vill Nima Gholam Ali Pour att arbetet mot antisemitism stärks.

Av
Andreas Holm

"Idag är det ett faktum att judar riskerar att bli trakasserade eller utsatta för våld om de visar sina religiösa symboler offentligt i Malmö. Det är en skandal att detta händer i Sveriges tredje största stad och det finns ingen ursäkt eller förklaring som duger", skriver Nima Gholam Ali Pour, ersättare i kommunfullmäktige, i en motion.

Vidare menar sverigedemokraten att de åtgärder som vidtagits har varit allt för kortsiktiga och fokuserat på rasism snarare än antisemitism. Många judar har flytt Malmö enligt Nima Gholam Ali Pour på grund av det utbredda judehatet i Malmö.

"Med tanke hur extrem antisemitismen har blivit i Malmö så behöver man undersöka behovet av insatser mot antisemitism i Malmö för att hitta verktyg för att förebygga och motverka antisemitism samt hatbrott mot judar", skriver han.

Nu önskar Nima Gholam Ali Pour att kommunstyrelsen gör en förstudie i ett första steg ska kartlägga och analysera antisemitismen i Malmö. För två år sedan gjorde Malmö stad en förstudie om afrofobi och diskriminering mot personer med afrikansk bakgrund för att hitta verktyg för att förebygga och motverka afrofobi, diskriminering och hatbrott. Den borde kommunstyrelsen hämta inspiration ur till en ny studie menar sverigedemokraten i sin motion.

"Att göra en sådan analys av en viss typ av rasism i syfte att motverka den är inte något nytt för Malmö stad. Med tanke på den ökande antisemitismen i Malmö det senaste decenniet så är det viktigt att lyfta fram judars personliga erfarenheter och upplevelser av diskriminering och utsatthet för hatbrott i kommunen", skriver Nima Gholam Ali Pour.

Publicerad 21 December 2017 00:00