Kimberly Clark med ryggsäcken SHELLTER, som ska hjälpa människor som tvingats lämna sitt hem. Foto: Per Ingridz

Kimberly Clark med ryggsäcken SHELLTER, som ska hjälpa människor som tvingats lämna sitt hem. Foto: Per Ingridz

Ryggsäck av Malmöelev ska hjälpa folk på flykt

HÄSTHAGEN. En ryggsäck med flera funktioner, anpassad för människor på flykt. Det är en uppfinning som 17-åriga Kimberly Clark, elev på Malmö Borgarskola, har kommit på.

– För mig handlar det inte om ekonomisk vinst, utan om att skapa en förändring, säger hon.

Ryggsäcken SHELLTER, som finns framtagen som prototyp, kan fällas ut och omvandlas till ett liggunderlag och innehåller dessutom både en sovsäck och ett regnskydd som kan användas som kudde. Under andra året i gymnasiet fick Kimberly möjlighet att delta i Ung företagsamhets program, där elever under ett års tid får driva egna företag för att lära sig mer om entreprenörskap.

Hon har tidigare bott i Kina och upplevelsen av den nöd som fattiga människor levde under där, kombinerat med det hon såg här i Sverige i samband med flyktingkrisen, gjorde att hon ville skapa något som kan hjälpa människor som är på flykt.

– Jag kände att jag ville göra något för människor som inte har det lika bra som vi. Var 24:e sekund lämnar en person sitt land så det finns verkligen ett behov av den här ryggsäcken. Den är både ett sätt att förvara sina tillhörigheter och ett portabelt hem. Jag hoppas kunna sälja ryggsäcken så billigt som möjligt till hjälporganisationer så att alla som är i nöd ska kunna bli tilldelade en, säger hon.

I våras kom hon på en andraplats vid SM i Ung Företagsamhet i tävlingen Årets Tillväxtföretag. I juni 2017 deltog hon i den internationella tävlingen för innovationer och entreprenörskap Global Students Challenge 2017 i Hong Kong. Dessutom fick hon nyligen ett stipendium på 25 000 kronor i tävlingen #GeTillbaka2017, som anordnades av Företagarna och Wasabi Web.

– Det var extra roligt eftersom hela mitt budskap handlar om att ge någonting tillbaka. För mig handlar det inte om ekonomisk vinst, utan om att skapa en förändring. Stipendiet ger mig möjlighet att fortsätta utveckla produkten.

Kimberly Clark hoppas vara klar med ryggsäcken så att den kan säljas till hjälporganisationer i början av nästa år och att den ska kunna börja säljas på den öppna marknaden till sommaren. Tanken är nämligen att den även ska kunna användas på vanliga resor eller i friluftssammanhang. Hon har även planer på att vidareutveckla ryggsäcken med tält och flytväst.

Publicerad 28 October 2017 06:00