- Alla insatser för ett tillgängligt och sammanhållet samhälle är lika viktiga och lika nödvändiga, menar Rebecka Barjosef.

- Alla insatser för ett tillgängligt och sammanhållet samhälle är lika viktiga och lika nödvändiga, menar Rebecka Barjosef.

Rebecka Barjosef tog ur egen ficka

Bekostade själv manifestationen – nu sprids hennes kampvilja för solidaritet genom Sverige

Av
Lotta Wahlqvist

ESLÖV. Två dagar före årsskiftet satte Rebecka Barjosef sin hemstad på mediekartan, både nationellt och internationellt. Detta efter Lokaltidningens nyhet om hennes planer att anordna en manifestation i samband med ännu ett attentat mot moskén i Eslöv.
Hon hoppades på ett femtiotal personer vid sin sida, runt 200 mötte upp på Stora Torg för att demonstrera mot våld och religionsfrihet.
- När jag såg ut mot alla dessa fantastiska människor blev jag överväldigad och rörd, och jag kände mig ännu mer taggad. Tänk att så många kom, det var ju trots allt dagen före nyårsafton!

Inte bara Eslövsbor

Det var inte bara Eslövsbor som fyllde torget, även långväga besökare dök upp.
- De hade kört från Lidköping, Sundbyberg, Halmstad, Sjöbo, Falkenberg, Lund... Helt otroligt. Jag är verkligen nöjd och tacksam, konstaterar Rebecka Barjosef.
Hon höll själv inledningstalet och såg till att höja stämningen genom att slå på en assyrisk trumma. Medtalare var kyrkoherde Cerny Erikson och Adnan El Tahan, ordförande för Islamiska föreningen i Eslöv.
- Vi ville agera snabbt efter attentatet, för att visa medborgare som känner sig rädda och hotade att de kan räkna med oss. Tillsammans står vi för öppenhet, värme och trygghet.

Hektiska mediedygn

Under några hektiska dygn bevakades Eslöv och Rebecka Barjosef av media. Hennes namn gick att läsa i stort sett alla svenska tidningar och på många utländska nyhetssajter. Hon intervjuades av Sveriges television och radio, och av BBC. Rapport sände live från manifestationen.
I dag hyllas hon av vänner och obekanta runt om i landet.
- Jag har fortfarande svårt att ta in allt som har hänt, men vill passa på att lyfta alla som i tanke, hjärta och själ var med oss – både på plats och distans. Deras val att engagera sig och på så vis visa att de tog ställning var det som behövdes.

Gav ut bok i somras

Hennes kampvilja för solidaritet har snabbt spridit sig, och nu vill andra städer göra som Rebecka Barjosef och Eslöv, det vill säga starta en ”Tillsammansgrupp”, något som välkomnas:
- Ja, alla insatser för ett tillgängligt och sammanhållet samhälle är lika viktiga och lika nödvändiga.
Just solidaritet är ett viktigt ord för Rebecka Barjosef, något som hon tydliggjorde redan i somras då hon tillsammans med författaren och LO:s före detta kulturchef Ingemar E L Göransson, gav ut boken ”Så olika – Så lika”.
- Jag har alltid, både i min barndom och i mitt vuxna liv, haft en kärlek för det skrivna fria ordet. Frihet för mig är att kunna skriva fritt utan censur. Att ha skrivit en bok med Ingemar, att människor har läst den och gett oss positiv respons är en dröm som blivit verklighet. Allt detta gör att min glöd blir starkare, liksom min kampvilja.

PERSONLIGT REBECKA BARJOSEF

* Ålder: Har precis fyllt 31 år.
* Bor: Är född och uppvuxen i Eslövs kommun. Bor fortfarande kvar.
* Familj: Mamma, pappa och två bröder.
* Arbetar som: Fritidspedagog men är tjänstledig för att arbeta som författare och projektledare för projektet ”Efter Järnhälens Tid”. Vi tittar på samhällsutvecklingen och frågar oss hur arbetsmarknaden och statens inkomster ser ut om 30 år. Syftet är att komma fram till om vi vill ha det så. Om svaret är nej, då måste vi påverka nuvarande utveckling.
* Detta vill jag uppnå 2015: Det som jag har påbörjat ska växa. Och så vill jag stärka den assyriska rörelsen, både i Sverige och utomlands.

 

Publicerad 01 January 2015 12:38