Snygg femmeters kombi

Av
Ian Maasing

BILNYTT. I slutet av förra året presenterade Opel sedanversionen Grand Sport av den nya generationen och påkostade mellanklassvagnen Insignia. Och nu är det premiärdags för kombiversionen, på Opel-språk kallad Sports Tourer.
Främre halvan av bilen är exakt lika sedanversionens framdel medan den bakre halvan är nio centimeter längre, har takets bakre del inte alltför sportigt neddraget, och bakgaveln inte alltför lutande. Av de första fabriksbilderna att döma har Opel således inte offrat funktionen för utseendets skull.
Nya generationen Insignia Sports Tourer har vuxit med åtta centimeter på längden jämfört med föregångaren. Och med längden 499 centimeter är den till och med fem centimeter längre än Volvo V90, som dock har elva centimeter längre axelavstånd. Med baksätet nedfällt slukar Insignia Sports Tourer 1640 liter bagage, vilket är 100 liter mer än hos förra generationen. Dessutom har man som mest lyckats banta bort upp till 200 kg jämfört med föregångaren. Den kommer därför att passa oss svenskar som gärna vill ha en rejält lastbar kombi.
Motorprogrammet omfattar dragstarka och bränslesnåla dieslar och bensinmotorer som också trimmats till att ge ett ordentligt vridmoment, dvs. dragkraft, vid vardagslåga varvtal. Bilen finns både med framhjulsdrift och fyrhjulsdrift med olika växellådor där den nya åttaväxlade automatlådan gör entré.
 

Massor av avancerade elektroniska system har byggts in för att göra körningen roligare och säkrare. Ta exempelvis FlexRide chassi som ger föraren möjlighet att ställa om stötdämparnas styvhet, servostyrningens känslighet, gasresponsen samt växlingspunkter (på automatväxlade bilar) i tre lägen: Standard, Sport eller Tour.
Tekniskt sett är kombiversionen Sports Tourer helt jämbördig med sedanversionen och är således fylld av komfort-, assistans- och säkerhetssystem. Såsom exempelvis det automatiska bromssäkerhetssystemet Forward Collision Alert with Collision Imminent Braking, nya adaptiva LED-strålkastarna IntelliLux LED med en räckvidd upp till 400 meter, Head-up display, Lane Keep Assist med automatisk styrkorrigering, ACC, adaptiv farthållare som mäter avståndet till framförvarande fordon och anpassar hastigheten därefter. ACC aktiverar automatiskt nödbromsningen om avståndet minskar plösligt, Infotainmentsystemet IntelliLink R 4.0, massagefunktion i förarstolen etc.
Nya Opel Insignia Sports Tourer och sedanmodellen Grand Sport begår världspremiär på bilsalongen i Genéve i början på mars, och lanseras i Sverige under sensommaren. Priserna är inte fastställda.

Karossens bakdel är nio centimeter längre än på sedanversionen och bakluckan är inte alltför sportigt lutad varför lastkapaciteten blir stor. Foto: Opel

Karossens bakdel är nio centimeter längre än på sedanversionen och bakluckan är inte alltför sportigt lutad varför lastkapaciteten blir stor. Foto: Opel

Publicerad 04 March 2017 09:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag