Annons

Svensk Fastighetsförmedling: 80-åring med koll på läget

Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Det svenska landskapet för fastighetsmäklare och företag som hjälper oss att byta bostad och flytta har genomgått markanta förändringar de senaste två decennierna och en mäklare idag är inte, även om den har i mångt och mycket samma uppdrag och funktion, på många sätt lik den vi mötte för en tio, tjugo år sedan.

En av de större aktörer som varit med länge och som hängt med utmärkt i förändringen är Svensk Fastighetsförmedling. Som äldsta mäklarkedjan i landet firar man i år sitt 80-årsjubileum och med bortåt 230 kontor i landet och strax under 1 000 medarbetare har man en ledande position på marknaden. Jubileet kommer att synas och märkas i landet.

- Vi gör fortfarande det vi är bäst på. Vi har en styrka i vår ålder då den ger oss erfarenhet och kunskap men det handlar hela tiden om att utvecklas för att möta vår egen och våra kunders kravställning på framtidens mäklare. Just här har vi en stor fördel i vår obundenhet. Vi äger vårt eget varumärke och kan med rätt fokus driva kärnverksamheten framåt utan direktiv eller påverkan från banker eller försäkringsbolag som kan förekomma hos andra aktörer i branschen. Vi sitter liksom inte i knät på någon, säger Kasper Isgren som är mäklare Svenskfast vid Beringsgatan, ett av fyra kontor i Malmö.

 


Trygga parter i alla affärer

När man går i tankar att sälja, köpa och/eller värdera sin bostad så är det lätt hänt att Svensk Fastighetsförmedling hamnar högt upp i tankarna, vilket inte är märkligt. Som fastighetsmäklare är man väl inarbetad och man jobbar med såväl bostadsrätter som fritidshus, radhus, villor och för all del nyproduktion av olika slag.

- Vi jobbar tillsammans och hjälper varandra mellan våra kontor vilket även detta blir en fördel för kunden. I synnerhet när det ibland handlar om följdaffärer eller när man är på väg till en annan ort. Vår breda geografiska representation är en stor styrka då vi själva sitter på informationen om flyttströmmarna till och från Malmö, säger Kasper Isgren.

Mest handlar det förstås om lägenhet, våning eller villa. Men Svenskfast är också med på noterna när det gäller sommarstuga, torp eller sommarhus.

- Ja, självklart blir det en del annat också. Fritidshus har ju vuxit i efterfrågan likt allt annat och det händer väl att vi får förmedla till och med någon jaktstuga eller skidstuga. Vår verksamhet i Malmö bedriver vi från fyra kontor (Malmö Centrum, Malmö Öster, Malmö Söder och Limhamn). Här får vi möjlighet att vara mäklare som jobbar nära våra kunder och bli experter på vårt närområde närmast respektive butik. Sedan har ju vi som storstadskontor speciella förutsättningar när det gäller bostadstyp. Bostadsrätt är en väl representerad boendeform i innerstaden, men visst även här förekommer det parhus, kedjehus och stadsradhus. Vår övriga villaförsäljning genomförs främst ifrån vårt Söder, Öster och Limhamnskontor, Säger Kasper.


Ändrade regler stimulerar

Beroende på lagstiftning, räntor och andra faktorer blir efterfrågan och utbud förändrade och ibland händer det att det blir lite slagsida.

- Vi har till exempel sett hur många, som kanske egentligen velat flytta från sitt hus till ett mer praktiskt och lätthanterligt boende, har avvaktat med anledning av vad som uppfattats som ogynnsamma skatteregler. Tidigare fanns det ett maxtak på 1 450 000 av vinsten som man fick lov att göra uppskov med. Detta tak har nu tagits bort samtidigt som en ny beräkningsregel givit ökade möjligheter till uppskov då man flyttar till något billigare. Reglerna gäller försäljningar med kontraktsdatum som inträffat från 2016-06-21 och framåt men måste i deklarationen för 2017 särskilt efterfrågas från säljaren av en bostad. Från årsskiftet gäller reglerna fullt ut, säger Kasper Isgren.


Stad som växer

Malmö växer så det knakar. Det är nyproduktion varje dag i alla delar och för Svensk Fastighetsförmedling innebär detta möjligheter att tillfredsställa kundernas behov av inte minst bostadsrätter. Vårt samarbete med byggföretagen ger kunderna ett stort mervärde då vi även kan hjälpa dem som behöver sälja med förberedelser och lösningar i rätt tid. Vårt koncept Läge+ efterfrågas ofta av dessa kunder.

- Det senaste nyproduktionsprojektet är ett samarbete med Riksbyggen där det ska byggas 78 lägenheter i Hyllie. Ett spännande projekt som bland annat innehåller 8 stycken bostadsrätter i form av townhouse. Cortado heter projektet och det kommer innehålla lägenheter mellan 1 och 4 rum. Säljstart är vecka 10, säger Kasper Isgren


Svensk Fastighetsförmedling - historik

För 80 år sedan i Linköping: Den 1 april 1937, grundade Eric H. Lundgren Svensk Fastighetsförmedling, då med huvudkontor i Linköping där han själv bodde. Han hade under två års tid arbetat med att förbereda en samverkande förmedlingsverksamhet över hela landet. Han såg framför sig en rikstäckande kedja med kontor som arbetade under samma namn – Svensk Fastighetsförmedling


Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av Lokaltidningen och behöver inte nödvändigtvis representera Lokaltidningens åsikter.
Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa