ANNONS

Saltstänkta nyttigheter hos Bachmans

Tydligt och synligt från Frihamnsviadukten, men ändå lite i skymundan i slutet av Nubbgatan ligger en malmöinstitution som under många år varit många sjöfarares ”andra hem”. Malmös äldsta skeppshandel stavas Bachmans och här i huset och intilliggande hall ryms såväl sjökort, tågvirke, flytvästar och tamp som kvalificerad teknik och kunskap för att testa livflottar, flytvästar och fylla på/provtrycka dykflaskor.

- 1848 var året då allting startade och det var Fredrik Ernst Bachman som såg till att Malmö fick ett nytt repslageri på Västergatan. Ernst blir repslagare och segelsömmare och startar så småningom även skeppsfournering – vilket också blir grunden till Bachmans Skeppshandel. 1910 går Ernst Bachman ur tiden och firman övertas av sönerna Axel och Gustaf berättar Niklas Ekström som numera tar över mer och mer av ansvaret.

Skeppshandel och presentbutik

Säger man Bachmans Skeppshandel till en invigd så går tankarna sannolikt till Mässing, Karlskronalampor, rep/tamp och sjösäkerhetsutrustning, och för var och en som spenderar tid i båt och på hav – eller möjligtvis bara känner att man vill ha det fint i hemmet, gärna med lite maritim känsla – är det en synnerligen god idé att sätta kurs hit. Väl innanför dörren möter ett imponerande sortiment av alla typer av tross och tamp, sjökort, Grundéns regnkläder, bojar, fendrar, båtshakar, åror och mycket annat. Det man har och saluför är genuint och av hög kvalitet, så letar du efter sådant som ska hålla, fungera och kännas rätt när du använder dem så är detta rätt plats.

- Vi är en kvalificerad skeppshandel med allt för sjöfart och båt men vi är faktiskt också en fantastisk presentbutik och här kan du hitta allt från vackra och arbetade båtmodeller till flasköppnare, kepsar, mössor, nyckelringar, flaggor och ljusstakar. Sedan har ett väldigt fint, och troligen Malmös största sortiment när det gäller fotogenlampor, mässingslampor, barometrar, hygrometrar och olika skeppsklockor i mässing. Fantastiskt vackra pjäser som pryder sin plats oavsett om de hamnar i båten, i sommarstugan eller i hemmet, och inte nog med det – vi har dessutom ett stort och brett utbud av förbrukningsmaterial och reservdelar till dina fotogenlampor, med vekar, oljehus, lampglas och brännare, säger Niklas Ekström, och fortsätter:

- Hos oss hittar du också sådant som får dina saker att leva länge. Allt från borstar och rengöringsmaterial till teakolja och andra typer av produkter för underhåll och vård. Och för den som är på jakt efter ”okrossbara” tallrikar, glas och muggar – till båten eller kanske utflykten – så har vi även dessa här.

Service och utbildning som räddar liv

Farfar Stig Ekström var sjökapten. Det var också han som tillsammans med Niklas pappa skapade förutsättningarna för det som 1975 blev Malmö Dyk & Flottservice. Ett företag som genom åren haft fokus på att serva, underhålla och reparera livflottar av olika storlekar och märken. 1981 blev Dyk och Flottservice AB med dotterbolag då man köpte Bachmans Skeppshandel. Pappa Lennart är fortfarande aktiv ägare i bolaget och farfar Stig, som hunnit fylla 91, tittar in lite då och då.

- Det hela började genom att det fanns ett stort dykintresse i familjen men så småningom blev det slagsida åt den del av verksamheten som handlar om räddningsflottar – och där är vi alltså idag. Mer service och underhåll och inga dykuppdrag längre, säger Niklas Ekström.

För yrkes och passagerartrafiken som har att förhålla sig till regelsystem från till exempel Solas eller Transportstyrelsen så har man också en skyldighet att tillse att de livflottar och annan livräddningsutrustning man har ombord, ses över en gång om året och kontrolleras så att de fungerar. För att få detta gjort vänder man sig med fördel till Dyk- & Flottservice på Nubbgatan. Här finns all kompetens och all nödvändig utrustning och som en del i erbjudandet är man också med och anordnar utbildningar för personal på båtar eller skräddarsydda utbildningar för privatpersoner och familjer, så att dessa ska lära sig att hantera den utrustning som, om det värsta händer, måste användas.

Kulturlyft

Genom åren har Bachmans Skeppshandel och Dyk & Flottservice AB formats och omformats. Verksamheten är dynamisk och traditionell – i en och samma mening – och över tid har man också hittat nya nischer och affärsområden. Visst, man säljer fortfarande kätting till ankarspel och tross i långa längder. Och man säljer skeppsfärg och sjökort. Men det finns även andra tillfällen då Bachmans plötsligt blir en naturlig leverantör.

- Man kan kanske inte tro det men vi är faktiskt en del av kulturlivet i Malmö – i så måtto att vi är leverantörer av rep, snöre, taljor och block till teatrar och konstnärer. Utrustning som man använder till att hissa, sänka och flytta kulisser och annan utrustning på scenen. Sedan har vi också ett antal ställningsbyggare som också är i behov av tillförlitliga rep och annat när det ska hissas och flyttas material mellan våningar på byggena, säger Niklas Ekström.

Bästa presenten finns här

Sommaren står på och nu är det en intensiv period för fest och samvaro. Säkert ska både du och jag iväg på bjudningar och kalas under sommarmånaderna och då ska vi såklart ha något med oss till värdparet eller jubilaren. Att kika in på Bachmans är ett säkert kort. Här finns mängder av fina och prisvärda presenter och vill du tjuvkika och botanisera i förväg så tittar du bara in på www.bachmans.se, där du självklart också kan handla och få hem dina beställningar.