ANNONS

Säg det med ett leende …

Ett stort leende och en trygg, rak och rättfram känsla. Tandläkare Ingela Levinsson tar emot fyra trappor upp ovanför DUX-butiken på Stortorget 3. Platsen mellan Hamngatan och Rådhuset är väl vald och här har kliniken legat i ganska exakt åtta år.

Centralt men tillgängligt - i en lugn, mysig och ombonad miljö. Färger, möbler och inredning är väl genomtänkta. Stiligt men ändå avspänt – och snudd på lite hemma-hos-känsla.

– Jag flyttade faktiskt in en våning ner redan 2010, men efter ett tag uppenbarade sig en

möjlighet att få ta över de lokaler som vi nu sitter i och det kändes som en helt naturlig väg att gå, så nu har vi huserat här i tre år. Här har vi möjlighet att växa något, vilket också

kommer att ske inom kort, säger Ingela Levinsson.

Egen tandläkarmottagning

Som nyutexaminerad tandläkare för 21 år sedan fanns det få eller inga tandläkarjobb att söka men trots det hamnade Ingela hos Folktandvården i Staffanstorp. Efter det blev det nya engagemang såväl på privata kliniker som hos Folktandvården; hon jobbade som lärare på Tandvårdshögskolan och som tandläkare på sjukhustandvården.

När så en tandläkare som varit hennes lärare skulle starta praktik utomlands, fick

Ingela chansen att överta hans verksamhet på Baltzarsgatan under en period. Det blev en oerhört bra tid för att lära sig navigera som egen företagare i branschen och det gav kunskaper, färdigheter och insikter som hon kunde bygga vidare på framåt.

Ingela Levinsson har varit med ett tag och hon har sett tandvården på nära håll ur olika perspektiv.

– För det första tycker jag att kontinuitet är viktigt. Att man som patient kan få lov att vara trygg i att man har en och samma tandläkare som följer en och som har historiken klar för sig. Det är mycket som sägs och görs bortom röntgenplåtarna, som bidrar till att skapa förståelse och relationer – sådant som gör patientsituationen både trevligare, bättre och tryggare. För det andra har jag noterat att det inom den offentliga tandvården ofta blir fler besök, att det ofta är dålig tillgänglighet och många människor inblandade vilket tenderar att ta tid och kosta pengar för patienten. Dessutom är jag som privat tandläkare inte hänvisad till utrustning och material som köpts upp till billigast möjliga pris under pressade upphandlingsförfarande – jag kan istället välja sådant som jag anser håller bra kvalitet och blir bäst för patienten, och som håller betydligt längre, säger Ingela.

Professionell och trygg privat tandvård är ledord på tandkliniken.

Professionell och trygg privat tandvård är ledord på tandkliniken. Foto: Jesper Jakobsen

Ett bra team

I lokalerna finns, förutom Ingela, även Carol, Britt-Marie, och sedan en tid tillbaka även Ines. Carol är tandtekniker i grunden men har adderat utbildning till tandsköterska och Britt-Marie jobbar i stort sett uteslutande som tandhygienist liksom Ines. Tillsammans bildar de ett dynamiskt och bra team som hela tiden jobbar med patientens bästa för ögonen.

På kliniken genomför man även kirurgisk tandvård när detta är påkallat. Det innebär att man bland annat sätter in titanimplantat och ser till att få nya konstruktioner i käken att fungera.

– Vi ska vara en fullserviceklinik men det innebär inte att jag gör allt. Implantat ochbehandlingar som behöver avancerad käkkirurgi kräver, liksom andra discipliner inom yrket, daglig och stundlig kontakt med hantverket och där samarbetar vi med en erfaren käkkirurg som kommer till oss här på kliniken när det är påkallat, säger Ingela.

Centralt och lättillgängligt på Stortorget i Malmö.

Centralt och lättillgängligt på Stortorget i Malmö. Foto: Jesper Jakobsen

Viktig vardagsträning

Ingela Levinsson utstrålar hälsa och närvaro och det blir en hel del träning över året. Inte minst är vardagsträningen viktig. Cykeln är det fordon som används till och från kliniken men ibland blir det istället en löptur när vädret medger.

– Vi bor på Kulladal så det är ganska exakt fem kilometer hit och då funkar det bra med cykeln, säger Ingela Levinsson.

Träning och välmående är centralt och det är till och med så att man utmanar varandra på kliniken.– Jag sprang faktiskt Malmömilen i fjol tillsammans med vår tandsköterska Carol, och fick se mig besegrad. Men skam den som ger sig – jag taggade till och lyckades revanschera mig på midnattsloppet genom att slå hennes tid. 46 minuter och 8 sekunder tog det för mig att ta mig runt och det är jag nöjd med, säger Ingela.

Funktion och tandestetik

Oxietjejen Ingela Levinsson är tandläkare och naturvetare – men trots det är humanismen, kulturen och konsten centrala områden i livet. Hon spelar altsaxofon i Pulpahornen och med en utbildning i filmhistoria i bagaget blir det då och då en stund framför vita duken (gärna med popcorn!). Som tandläkare får hon utlopp för såväl det rent vetenskapliga och praktiska som det estetiska och det är i mötet där emellan hon trivs bäst.

– Jag har ju å ena sidan ett kliniskt uppdrag som handlar om funktion, hållfasthet och

faktorer som är kopplade till kvaliteten på materialet och den biomiljö som det finns i. Men jag har också i allra högsta grad ett estetiskt uppdrag när det gäller att få en fasad, en krona eller en fyllning att smälta in i omgivningen och att få patienten att känna sig bekväm och trygg med det jag har gjort.

I detta får jag nytta av båda sidorna av mig själv – både naturvetaren och esteten får lov att komma till tals och det är mycket berikande, säger Ingela Levinsson.